Het is de tijd van de jonge steltlopers

In deze tijd is het in de weidegebieden genieten van de jonge steltlopers. Althans, wanneer het de weidevogels gegund is om in het weiland te broeden. Dat is helaas verre vanzelfsprekend. De meeste weilanden zijn regelrechte killing fields. Nesten worden kapot gemaaid en hetzelfde lot is talloze kuikens beschoren. Gelukkig zie ik in de hele Alblasserwaard nog altijd weilanden die voor het eerst gemaaid moeten worden. Die zijn van boeren die zich inzetten voor de weidevogels. Ze maaien hun weilanden gefaseerd, zodat de kuikens kunnen blijven schuilen in het hoge gras. Dat is namelijk van groot belang. Op een gemaaid weiland zijn de kuikens makkelijke prooien voor talloze rovers.
Deze jonge scholeksters filmde ik in de Koudekerkse Inlaag op Schouwen-Duiveland. Dit is een natuurgebied, dus hier valt niets te vrezen van maaimachines. Wel van de bruine kiekendief natuurlijk, maar die natuurlijke vijand is van alle tijden en plaatsen. Ik vermoed dat deze twee jonge scholeksters de bruine kiekendieven wel zullen overleven. Ze zijn al aardig volgroeid. Het is nog even wachten op de veren, maar dan zullen ze snel kunnen vliegen.

Jonge scholeksters zijn nestvlieders. Zijn ze uit het ei gekropen, dan lopen ze in het rond. Maar ze blijven afhankelijk van hun ouders die hen voeren. Bij kuikens van de grutto en kievit is dat heel anders. Dat zijn ook nestvlieders, maar die moeten meteen na ‘geboorte’ zelf hun kostje bij elkaar scharrelen. Vandaar dat je scholeksters ook op daken van bedrijfspanden ziet broeden. De volwassen vogels vliegen heen en weer tussen kuikens en weilanden waar ze voedsel zoeken. Grutto’s hebben aan zo’n dak helemaal niets, want op een dak vinden jonge grutto’s geen voedsel.

Scholekster, oftewel de bonte piet. Een vogel waar geen enkele Zeeuw vreemd van opkijkt. Maar ondertussen wel een vogel die op de Rode Lijst staat. Het aantal broedparen gaat namelijk gestaag achteruit in ons land.


Leestip

de 101 mooiste vogelkijkgebieden van nederland ger meestersDe 101 mooiste vogelkijkgebieden van Nederland is een handig boekje met mooie vogelkijkplekken in Nederland. Wie er graag op uittrekt, vindt in deze gids gebieden met een grote kans om vogels te spotten. Dit kunnen natuurgebieden zijn, maar ook dijken, rivieroevers, plassen of parken, verspreid over heel Nederland.


 

Bekijk hier het filmpje van de jonge scholeksters. Ze liepen op behoorlijke afstand en daarom trilt het beeld een beetje. Daar kan ik verder niets aan doen.

De beste verrekijkers voor beginnende vogelaars: