herken het darwins hooibeestje klein

Het Darwin’s hooibeestje
De familie der hooibeestjes. Klein en onopvallend, maar wie ze van dichtbij bekijkt ontdekt de pracht van stippen, al dan niet dubbel omrand. In de alpen vliegt een hele serie rond en een van de laatste soorten die ik op mijn verlanglijstje had staan, was het Darwin’s hooibeestje. Het gekke met de hooibeestjes is dat op de ene dal het alpenhooibeestje talrijk is en in een ander dal het tweekleurig hooibeestje. Tijdens onze vakantie bezocht ik tussen het Comomeer en Meer van Lugano een berghelling die helemaal niet rijk was aan vlinders. En laat daar nu net een Darwin’s hooibeestje zitten!

Nu had ik tijdens het filmen helemaal niet door dat het een Darwin’s hooibeestje was. Had ik het geweten, dan had ik niet zo’n flutopname gemaakt. Dan had ik net zolang achter het beestje aangerend tot ik een fatsoenlijk filmpje had. Maar dat is mijn gebrek. Ik haalde mijn neus alweer bijna op voor het zoveelste tweekleurig hooibeestje en bij wijze van oefening richtte ik mijn camera toch maar op de vlinder. Pas thuis ontdekte ik dat de oogvlekken op de ondervleugel dubbel omrand zijn met geel en grijs (onderscheid met zowel alpen- als tweekleurig hooibeestje) én dat de bovenste oogvlek op de ondervleugel in de witte band staat (onderscheid met het tweekleurig hooibeestje). En laat van de minuut opnametijd nu slechts tien seconden scherp zijn! Nu ja, dat verbloem ik door de tijd een beetje uit te rekken. Op de andere bergen overigens geen spoor van het Darwin’s hooibeestje.

Het is dus het Darwin’s hooibeestje, inderdaad, vernoemd naar de grootmeester zelve. Vraag me niet waarom nu juist dit onopvallende vlindertje naar Charles is vernoemd. Een mooie page had misschien passender geweest.

Dan hier mijn flutopname van het Darwin’s hooibeestje:

De beste veldgidsen voor vlinders van dit moment:

[huge_it_portfolio id=”33″]