Het blijft feest in de Biesbosch!

Gisteren de honderden grutto’s, eergisteren de veldleeuweriken en dan nu de bonte strandlopers in de Brabantse Biesbosch. Jawel, want die zijn ook gearriveerd. Het lijkt erop dat de bonte strandlopers samen met de grutto’s op trek gaan, want ze zijn volgens mij zo ongeveer gelijktijdig in de Biesbosch geland. Vorig jaar zag ik rond deze tijd van het jaar ook al grutto’s met daar tussendoor bonte strandlopers in de Noordwaard.

‘Redelijk voorspelbaar,’ concludeerde Carja droogjes, toen ik dat vertelde. Nou ja, noem het maar voorspelbaar. Ik vermoed dat wanneer de winter streng zou zijn geweest, dat de grutto’s, bonte strandlopers en al die andere steltlopers later zouden zijn aangekomen. Nu vallen ze met hun snavels in de boter. Het waterpeil is hoog, hier en daar staan eilandjes droog, ideaal om te foerageren en uit te rusten. Het water houdt roofdieren op afstand, hoewel dat alleen de zoogdieren betreft. Een slechtvalk of zeearend laat zich door dat water niet tegenhouden. Toen wij de vogels stonden te bekijken, vlogen ze soms even plotseling als razendsnel op. Zo op het eerste gezicht was er niets aan de hand, maar ik vermoed dat er eentje een roofvogel in het vizier kreeg. Dan helpt maar één ding: snel de lucht in en in grote zwermen rond vliegen.

De bonte strandloper is een kleine steltloper. Tijdens de trekperiode niet zeldzaam trouwens. Langs de kust, in de Oosterschelde, Westerschelde en Waddenzee kun je ze in grote groepen zien rond scharrelen. Gaan ze op de wieken dan zie je van die mooie vogelzwermen die de ene keer wit oplichten en na een onverwachte zwenking grijs of bruin. Dat vind ik altijd heel fascinerend om te zien. En vrijwel iedereen, dus ook ik, vraag zich af hoe het toch komt dat er nooit een botsing plaats vindt…

Praktische informatie

Deze opnames maakte ik om 13.30 uur vanaf de Braspenning, Werkendam. De Braspenning is de weg in het verlengde van de Galeiweg. Vanaf de Braspenning heb je naar twee kanten uitzicht over de Noordwaard. Ik keek voor de opnames naar het oosten, en aangezien ik vanaf de Galeiweg kwam, dus naar rechts. Ook de Bandijk biedt een weids uitzicht over de Noordwaard, maar daar komt regelmatig een auto op hogere snelheid voorbij. Uitkijken dus. Voor mij is het beste tijdstip om in de Biesbosch, en dus ook in de Noordwaard, vogels te kijken, zo vroeg mogelijk in de morgen. Dan zijn de veldleeuweriken en vrijwel alle andere vogels het meest actief. Wat de grutto’s, bonte strandlopers en de andere steltlopers betreft: je moet het geluk hebben dat ze net op een plek staan dat je het zonlicht niet tegen hebt. En aangezien de vogels vleugels hebben, kun je dat niet plannen. Ik denk wel dat je niet te lang moet wachten, want de grutto’s gaan over een paar weken de broedgebieden opzoeken. En de andere steltlopers trekken dan verder naar het noorden. Maar wees ervan verzekerd: dan melden zich ook weer andere vogelsoorten in de Biesbosch!

Nou, het vogelfeest gaat dus nog wel even door daar in de Biesbosch. Vandaag met de bonte strandlopers in de hoofdrol: