witgatje sjaak huijer vogels kijken in de biesbosch

Herken het witgatje

Het witgatje (of eigenlijk: de witgat) is een steltloper die je in Nederland tijdens de trekperioden in elk drassig gebiedje kunt zien. Ik kom ze dan vaak tegen in de sloten van de Alblasserwaard. Of in de Crezéepolder waar ik deze zomer groepjes zag vliegen. Groepjes van wel vijftien witgatjes!

Witgatjes hebben een grijze bovenzijde en witte onderzijde. Het is een ranke vogel die iets kleiner is dan een tureluur. Een tureluur is maar een plomp geval in vergelijking met een witgatje trouwens. Ze lijken trouwens niet heel erg op elkaar. De tureluur met zijn oranje poten en snavel wijkt qua uiterlijk toch wel behoorlijk af van een witgatje. Fijne witte spikkels sieren de rug van het witgatje. En dan wijs ik je nog op de opvallende witte oogstreep.

Witgatjes zijn overigens bijzonder schuw is mijn ervaring. Zie ik een witgatje, dan heeft hij mij minimaal een seconde eerder gezien en vliegt hij al op. Sjaak was zo gelukkig dat hij in de vogelkijkhut in de Inlaag Keihoogte zat en dat er plots een witgatje voor de hut neerstreek. En die bleef er nog een tijdje foerageren ook! Alle tijd om de eenzame steltlopers te filmen. En ik ben dan weer zo gelukkig dat ik het filmpje van Sjaak mag gebruiken. En de foto bovendien. Grote dank makker, je zult het vast lezen.

En dat leverde dan dit fraaie filmpje op:

De beste vogelgidsen van dit moment: