kuifeend inlaag keihoogte zeeland

Herken het vrouwtje kuifeend in winterkleed

De kuifeend is een talrijke broedvogel in ons land. Een van mijn favoriete bronnen, het Handboek Vogels van Nederland en België zegt dat er 18.000 tot 22.000 paartjes in Nederland broeden. En in Vlaanderen ook nog eens maximaal 2.500. Zo gewoon zijn ze, dat ik eerlijk gezegd niet vaak naar een kuifeend omzie. Of het moest zijn, omdat ik er een topper tussen vermoed. Voor de vogelkijkhut in de Inlaag Keihoogte ontkwam ik echter niet aan deze opname.

Want zo dikwijls zie ik een kuifeend niet vaak op het droge. En dat hij dan ook nog eens als een grondeleend algen loopt te slobberen. Het lijkt wel een slobeend! Nee, zo bijziend ben ik echt niet, maar ik doel op zijn gedrag. Het voedsel van kuifeenden bestaat uit allerlei waterdieren. Kreeftjes, insecten en zoetwatermosselen. Maar waterplanten gaan er ook in hoor. Het is een omnivoor, de kuifeend. Kuifeenden hebben wel een heel sterke maag. Gaat er een mossel in, dan worden de schelpen vergruisd door de maagspieren. Die vermalen de schelpen en de inhoud ervan wordt verteerd.

Het is trouwens wel een bar vervelende tijd om eenden te kijken. Ze zijn massaal in de rui en ik word er een beetje tureluurs van. Zelfs bij heel gewone soorten als wilde eend en kuifeend. Is het nou een mannetje of een vrouwtje? Ik hou het bij deze kuifeend op een vrouwtje. Bruin met een lichtbruine flank. ‘Altijd met kuif,’ voegt de ANWB Vogelgids er aan toe. 

De beste vogelgidsen voor kinderen: