pijlstaart in eclipskleed

Herken het mannetje pijlstaart in eclipskleed

Eigenlijk hou ik niet zo van die vaktermen, maar de auteurs van bijvoorbeeld de ANWB Vogelgids van Europa reppen ook onbekommerd van eclips. Het is niet anders dan een duur woord voor ‘ruikleed’. Na de zomertaling in de rui dan nu een pijlstaart in de rui. Zie je hem snel en oppervlakkig, dan zie je hem aan voor een vrouwtje wilde eend. Maar het is toch echt een mannetje. Waar je die in eclipskleed aan herkent, lees je hieronder.

De pijlstaart behoort met zomertaling en wintertaling tot de mooiste eenden die ik in het wild heb gezien. Vooral de mannetjes natuurlijk, want de vrouwtjes zijn onopvallend bruin. Perfecte scheurkleuren voor als ze op het nest zit. Maar op het nest zit aan het einde van de zomer vrouw noch man. Beide geslachten zijn volop in de rui en doen hun best om niet op te vallen voor rovers als vos en zeearend. Man én vrouw zijn in de zomer daarom bruin. Maar je kunt niet zeggen dat ze lelijk bruin zijn.

Bekijk de flanken van de pijlstaart in mijn filmpje maar eens. Een fijn patroon tekent de veren. En niet alleen op de flanken, maar ook op de rug en kont. Dat het een mannetje is, zie je aan de snavel. Die is tweekleurig zo lees ik in de ANWB Vogelgids van Europa. En niet egaler grijs, zoals bij het vrouwtje. Mocht je je afvragen waaraan je nu precies ziet dat het een pijlstaart is en geen wilde eend, dan even naar het silhouet kijken. Zie de lange staart, de relatief lange nek en snavel. En zie ook het relatief lange lijf. Eigenlijk is alles een beetje lang aan een pijlstaart, rank en lang. 

Hier het mannetje pijlstaart in eclipskleed, gefilmd vanuit de vogelkijkhut in de Inlaag Keihoogte:

Mannetje pijlstaart in eclipskleed

De beste verrekijkers om vogels mee te kijken (gerangschikt van goedkoop en goed naar duur en allerbest):

Door Roots Magazine verkozen tot beste verrekijker in deze prijsklasse.

Laag gewicht.

Haarscherp beeld.

Ligt heerlijk in de hand.

Helder beeld, ook bij weinig licht.

Volledig multi-coated lenzen.

Relatief laag gezicht.

Waterdicht!

Haarscherp beeld.

Hoogwaardige  lenzen.

Zeer helder en scherp beeld.

Hoog gebruikscomfort.

Scherp en lichtsterk beeld.

Hoog gebruikscomfort.

Relatief lichte verrekijker.

Scherp en lichtsterk beeld.

Hoog gebruikscomfort.

Relatief lichte verrekijker.

Zéér lichtsterk.

Nagenoeg gelijkwaardig aan de absolute top, maar:

honderden euro's goedkoper!

Haarscherp beeld.

Superieure kleurneutraliteit.

Hoogwaardige technologie.

Scherp en helder beeld van rand tot rand.

Extreem breed beeld.

Zéér comfortabel.

Volgens velen de beste verrekijker van dit moment, en ook volgens de testers van Roots Magazine.

Dit model van Zeiss benadert het niveau van de Swarovski EL en ligt heerlijk in de hand, weet ik uit ervaring. Ook deze kijker levert een fabuleuze kijkervaring.

Een fantastische kijker met een geweldig contrast. Geeft meteen goed beeld, stelt gemakkelijk scherp en ligt goed in de hand.