herken het aosta esparcetteblauwtje

Herken het aosta esparcetteblauwtje

De heilige graal. Zo kunt je het aosta esparcetteblauwtje beschouwen als je in het Aostadal bent om vlinders te kijken. Dit bruin gekleurde blauwtje leeft op slechts één locatie, naar het schijnt. Op de bergweiden bij Pont d’Ael. Of dat waar is, weet ik niet. Maar als dat zo is, dan moet het wel een heel kwetsbare soort zijn. Want die weilandjes bij die prachtige Romeinse brug zijn zo uitgestrekt niet.

Het aosta esparcetteblauwtje dus. Een spanwijdte van twee tot een krappe drie centimeter. Volledig bruin en met een paar kleine stipjes op de onderzijde achtervleugel. En een rijtje grotere stippen op de onderzijde van de voorvleugel. Bij Pont d’Ael kun je ze het beste waarnemen in de vroege ochtend. Zolang ze in de schaduw zitten, blijven ze in rusthouding. Ze laten zich dan prima fotograferen of filmen. Is de weide eenmaal opgewarmd, dan zijn ze behoorlijk schuw en moet je het geluk hebben dat ze even voor je poseren.

In het volgende filmpje zie je het aosta esparcetteblauwtje van de boven- en onderzijde:

Herken het aosta esparcetteblauwtje

De beste verrekijkers om vlinders mee te kijken

De volgende verrekijkers stellen een close-focus op extreem korte afstand. En dat betekent dat ze uitstekend geschikt zijn om (ook) insecten mee te kijken. En zie je een vogel, dan kun je die er natuurlijk ook mee bekijken.