Herken de zuringspanner

We wandelden over Park Vliegbasis Soesterberg en we sloegen een doodlopend paadje in. Ik denk wel dat we er mochten lopen, er is althans geen rondslingerend stuk munitie onder onze voeten ontploft. Wel vloog er plots een vlinder op en dan ontploft de weide op een andere manier (aan het eind van het paadje strekte zich een stukje grasland uit). Dan ren ik achter het vliegend insect aan, plof ik in het natte gras, rol wanneer ik moet rollen en probeer ik uit alle macht het beestje te filmen.

Of het een bijzonder beestje is, doet er op dat moment niet toe. Dat zie ik later wel weer. En zo rende ik achter het nachtvlindertje aan dat toch overdag actief is. Een dag-actieve nachtvlinder heet het. Het geel-oranje-rozige vlindertje zag er fraai uit. Zo eentje had ik nog niet eerder gezien. En dat is opmerkelijk, want ik lees in de befaamde veldgids Nachtvlinders dat de zuringspanner in Nederland zeer algemeen is, vooral op de zandgronden in het binnenland en in de duinen. En laat Park Vliegbasis Soesterberg nu net een groot zandterrein zijn in het binnenland! Ik heb zelf nog een oude editie van deze veldgids, maar zie welke soort op de voorzijde van een van de recente edities prijkt! Juist, de zuringspanner!

Een zuringspanner dus. Een vlinder met twee gezichten. In het voorjaar olijfgroen of oranjebruin en in de zomer okergeel of oranje. De veldgids noemt de rozige kleur purper, ik blijf erbij dat het roze is.

Een leuke soort om te filmen. Al was het maar omdat hij zich niet eenvoudig liet verschalken. Laag ik pal voor hem op de grond, vloog hij weer op. Een korte kennismaking dan maar:

Mijn tips voor natuurbeleving

Zo beleef je de natuur nog intenser!

(héél véél keuze, in nagenoeg heel Europa!)

(voor elk budget de drie beste opties)

(voor elk budget een paar opties)

(per provincie gesorteerd)

(aantrekkelijke planten voor vogels, vlinders en andere insecten)

(lees hier mijn tips om spechten, mezen en roofvogels naar je tuin te lokken)

(mijn persoonlijke top tien)