Herken de zang van de zanglijster

De zanglijster is familie van de merel en is evenals zijn zwarte neef een voortreffelijke zanger. De bruine lijster met zijn fraaie bruine stippen op de borst, is behoorlijk schuw. Meestal zal een zanglijster snel opvliegen zodra hij jou ziet, maar soms heb je geluk, zeker wanneer hij fanatiek zit te zingen. Maar waaraan herken je de zang van de zanglijster? In dit artikel laat je in woord en beeld kennis maken met de zang van de zanglijster

Herken de zang van de merel

Hoe vreemd het wellicht ook is, ik begin dit artikel met de zang van de merel. De merel, het mannetje is fraai zwart en heeft een geel-oranje snavel, heeft een kalme, melancholische zang. Vroeg in de morgen en tot laat in de schemering zit hij te zingen. Veel mensen vinden het lieflijke lied van de merel tot de mooiste vogelgeluiden behoren. Zelf geef ik eerlijk gezegd voorkeur aan het lied van de zanglijster dat een stuk dynamischer is. In het filmpje hieronder kun je de heldere zang van een merel beluisteren:

Herken de zang van de zanglijster

De zanglijster zingt op dezelfde momenten als de merel. Vroeg in de morgen en tot laat in de avond. Wanneer het mannetje van de zanglijster een ander mannetje hoort zingen, dan zal hij steeds fanatieker gaan zingen. Deze zangrally eindigt vaak in een felle achtervolging waarin één van de mannetjes uit het territorium wordt verjaagd. Als zanglijsters zo fanatiek aan het zingen zijn, dan blijven ze vaak ook wat langer zitten.

Het lied van de zanglijster een veel dynamischer dan dat van de merel. De zang is intens en, het meest opvallende kenmerk van de zang van de zanglijster: hij herhaalt de strofes vaak drie of vier keer, en soms zelfs vaker. Dat zul je een merel niet of nooit horen doen. In een rustig bos schalt zijn gevarieerde lied vaak tussen de bomen en hoor je het al van verre. Omdat de zanglijster bruin gekleurd is, moet je vaak even zoeken voordat je hem te zien krijgt. Zoek het meestal hoog in een boom, of op een dak of ander uitkijkpunt. Zanglijsters zitten graag hoog. In het filmpje hieronder hoor je kort de merel zingen, gevolgd door een lang fragment van een zingende zanglijster:

De zanglijster en merel zijn beide algemeen voorkomende zangvogels in ons land. In een groene tuin kom je ze beide vaak tegen, de merel iets vaker dan de zanglijster. In een park of bos zijn beide vogels talrijk. Merels beginnen vaak al in januari te zingen. Zanglijsters vroeg in het voorjaar. Het zingen gaat tot het einde van het voorjaar door, maar het hoogtepunt van de zang ligt in de maanden april en mei. Dus: hoor je een melancholische en melodieuze zang, dan hoor je een merel. En hoor je een dynamische en gevarieerde zang met strofen die worden herhaald, dan is er een zangljister aan het werk.

Ik hoop je hiermee te hebben geholpen bij het herkennen van de zang van de zanglijster. En lees hier ook mijn tips Hoe lok ik een zanglijster naar mijn tuin?

Mijn tips voor natuurbeleving en vogels kijken

Met deze tips beleef je de natuur nog intenser en komen de vogels letterlijk dichterbij:

(voor elk budget de drie beste opties)

(héél véél keuze, en zelfs met geheel contactloos verblijf en dus veilig!)

(voor elk budget een paar opties)

(per provincie gesorteerd)

(aantrekkelijke planten voor vogels, vlinders en andere insecten)

(lees hier mijn tips om spechten, mezen en roofvogels naar je tuin te lokken)

(mijn persoonlijke top tien)