harige rups grote beer

Herken de rups van de grote beer

Lok vlinders en bijen naar uw tuin: bestel Vivara insectenhuisjes!

Soms loop je een verrassing tegen het lijf. Vogelaars hopen altijd op die ene verrassing. Een zeldzame soort, als eerste door hem of haar gezien. Dat is een herinnering die je je hele leven als een trofee met je meedraagt. Ik heb er vandaag nog over gelezen, in het nieuwe boek van de bekende vogelaar Noah Strycker. Hij vertelt in Grenzeloos vogels kijken over de kick van het zien van een zeldzaamheid. ‘Mensen als ik raken onder meer aan vogels kijken verslaafd vanwege de willekeurige beloning, of wat de Amerikaanse psycholoog B.F. Skinner in de jarig vijftig omschreef als ‘variabele ratio’. Dank je wel Noah, voor deze uitleg. Mijn euforische gevoel na het maken van een in mijn ogen fantastisch filmpje verklaren doordat de hersenen een stoot dopamine krijgen – de neurotransmitter die verband houdt met genot.
Geloof me, toen ik de rups in dit filmpje zag, ging er nog geen extra stoot dopamine door mijn hersenen. Ik dacht dat het de rups van een gehakkelde aurelia was. Op zich natuurlijk leuk, maar deze dagvlinder is in de Donkse Laagten niet heel zeldzaam. In het nu afgesloten bosje kwam ik er twee jaar geleden heel wat tegen. Nee, de dopamine kwam zojuist pas, bij het monteren van het filmpje. Want dan controleer ik welke soort het is. En wat blijkt? Volgens de ANWB Vogelgids in elk geval géén gehakkelde aurelia. En dus volgde een uitgebreide zoektocht die al heel snel eindigde bij een nachtvlinder die ik dolgraag eens wil filmen: de grote beer.

De grote beer is in de eerste plaats gróót. Een enorme nachtvlinder met een spanwijdte tot 6,5 centimeter. Zwart-wit zijn de vleugels, en gemarmerd. En de achtervleugels zijn prachtig rood. Een van de vele beauties die rondvliegen in het rijk van de nachtvlinders. Maar dat de grote beer dus ook in de zo soortenarme Alblasserwaard voorkomt, dat is voor mij de echte grote verrassing. Ondanks intensieve landbouw, ondanks het gebruik van gif, komt de grote beer nog voor in mijn regio. Of de populatie groeit of juist achteruit kachelt weet ik niet. Maar een bewijs van zijn voorkomen heb ik bij deze geleverd.

Zoals je ziet, de rups van de grote beer is nogal harig. Wrijf deze haartjes nooit in je ogen, want dan zul je het gevoel ook je hele leven lang met je meedragen, maar niet als trofee. In je ogen zijn de haartjes een bron van gemene irritatie. Zo gemeen zijn de haartjes, dat de rups weinig vijanden kent. Er zijn maar weinig vogels die hem durven inslikken. Ik ken er denk ik maar één: de koekoek. Die bijt kop of staart af en schudt net zo lang aan de rups tot het lijf uit het vel valt. Jammer genoeg gaat het met de koekoek bepaald niet goed. Heeft vast ook te maken met de teruglopende populaties insecten, waaronder nachtvlinders die het grootste deel van hun leven als harige rups doorbrengen.

De grote beer dus. Een dopamine-shot in mijn hersenen, meer niet. Nu nog verder zoeken naar een volwassen grote beer voor een extra shot.


recensie anwb vlindergids heiko bellmannLeestip

De ANWB Vlindergids is een van de weinige gidsen die veel voorkomende vlinders in Europa met rupsen en waardplanten afbeeldt. De gids beschrijft meer dan 300 soorten dag- en nachtvlinders.


Bekijk hier mijn opname van de rups van de grote beer:

 

De beste camera’s om vogels te fotograferen en te filmen:

Type: DSLR, gericht op fotograferen en filmen

Een sublieme camera die excelleert op gebied van fotografie én video. Een professionele camera voor een professionele prijs.

Type: DSLR, gericht op fotograferen en filmen.

Top of the bill voor professionele fotografen én filmers die de natuur willen vastleggen. Extreem snel, een subliem AF systeem en uitstekende beeldkwaliteit zelfs bij weinig licht. Filmen kan in Ultra HD 4K kwaliteit. 'It is extremely fast, an incredible AF system, and second to none when it comes to shooting in low light.'

Type: Systeemcamera, gericht op filmen

Een 4-6K cinematografische systeemcamera met een full-frame sensor die een sublieme filmkwaliteit biedt. Voor zowel de ervaren cineast als de videoamateur die de hoogste eisen stelt aan zijn filmopnames.

Type: DSLR, gericht op fotograferen en filmen

Een van de populairste camera's onder amateurfotografen. En een stuk goedkoper dan de camera's hierboven.

Type: DSLR, gericht op fotograferen en filmen.

Het goedkopere broertje van de Canon EOS 1D. De EOS7D heeft een groot aantal eigenschappen gemeen met zijn professionele broer. Hij is alleen een stuk lichter, heeft een kleinere sensor, maar natuurfotografen kunnen er echt hun hart mee ophalen. 

Type: Compact camera, gericht op fotograferen filmen.

Met deze camera ging Nikon weer een flinke stap vooruit. Deze camera heeft een zoom van maar liefst 125x! Dat is werkelijk fenomenaal. Je moet dan ook een héél stevig statief aanschaffen. Maar til je daar niet al te zwaar aan, dan is dit echt een beest van een camera om vogels te filmen. O ja, fotograferen én filmen kan dit toestel in 4K. En fotograferen in RAW. En je kunt een externe microfoon aansluiten. Geweldig hoor.

Een beest van een camera voor iedereen die voorbij de horizon wil fotograferen of filmen.

Type: Compact camera, gericht op fotograferen en filmen.

Iets lichter dan de Nikon P1000 is deze beer van een camera: de Nikon Coolpix P950. Deze sublieme camera is uitgerust met een zoom van 83 x. Ook enorm en om vogels te filmen echt geweldig. Deze camera is iets lichter in gewicht dan zijn grote broer hierboven. Fotografeert ook in RAW. En schiet beelden, zowel foto als film, in 4K.

Zou ik nu een nieuwe camera moeten aanschaffen, dan werd het dit model, vooral vanwege het gunstige gewicht, de geweldige zoom en andere hoogwaardige eigenschappen.

Type: Compact camera, gericht op fotograferen en filmen.

Met deze camera schiet ik mijn filmpjes. De vergroting van 50 keer staat gelijk aan een lens van 1.200 millimeter. Een heel prettige camera met ontzettend veel functies. Ook nog eens prettig geprijsd. Helaas geen fotografie in RAW en ook niet filmen in 4K, wel full-HD.

Een prettig geprijsd model met veel mogelijkheden.

Type: Compact camera, gericht op fotograferen en filmen.

Technisch gezien superieur aan de andere compact camera's in dit overzicht. Stelt razendsnel scherp, fotografeert en filmt in Ultra-HD. Kan opslaan in RAW. Alleen de zoom is beperkt tot 25 keer, en dat staat gelijk aan 600 millimeter. 

Type: Compact camera, gericht op fotograferen en filmen.

Compact, betaalbaar en een enorme vergroting van 60 keer (lensbereik 20 tot 1.200 millimeter). Met de Lumix DMC-FZ82 bridgecamera van Panasonic kun je bovendien met 25 of 30 beelden per seconden UHD/4K-video’s opnemen. Full HD kan met 60 beelden per seconden. Ik vind dit imposant hoor.

Vanwege de zeer gunstige prijs ook een heerlijk instapmodel voor kinderen.