Herken de middelste bonte specht

Vandaag bezocht ik Landgoed Mattemburgh bij Bergen op Zoom. Er komen op dat landgoed maar liefst vijf spechtensoorten voor en vooral de middelste bonte specht had mijn belangstelling. Op Hemelvaartsdag was ik er ook al en toen waren ze heel actief. Dat moest vanmorgen vroeg ook nog het geval zijn, meende ik. En dus stapte ik voor dag en dauw de auto in, en er ook weer uit.

Wil je de drukte mijden, dan raad ik je aan om vroeg uit bed te gaan. Vrijwel iedereen ligt dan nog op één oor. En ook een groot voordeel: het licht is dan het allermooist. En de vogels zijn op dat tijdstip van de dag het meest actief.

En dat bleek al snel. Ik had nog geen voet op het landgoed gezet of ik had al een middelste bonte specht in het vizier. Ik vermoed een jong exemplaar, want het rood op de kop wat allesbehalve overtuigend. Maar het geluid was wel degelijk dat van een middelste. Even later zag ik een volwassen exemplaar in de oksel van een brede, bemoste boomtak. Het was een vaste stek voor hem (of haar, maar ik vermoed van hem, want het rood op de kop is ontzettend fel), want hij keerde er een aantal keer naar terug. Volgens mij om er mos te plukken, maar het kan ook zijn dat hij er een insectennest had gevonden.

Spechten naar je tuin lokken
Veel mensen vinden spechten fascinerende vogels. Lees in mijn artikel Hoe lok ik spechten naar mijn tuin? hoe je ze in je tuin kunt krijgen.