Herken de knoopparelmoervlinder

De knoopkruidparelmoervlinder (Melitaea phoebe) is een kleine parelmoervlinder die je overal in Centraal-Europa kunt tegenkomen. Zelf filmde ik dit prachtige vlindertje in het Aostadal (Italië) en in Frankrijk (De Vanoise en de Cévennen). Evenals zoveel parelmoervlinders is de knoopkruidparelmoervlinder oranje van boven (met zwarte lijnen) en is de onderzijde een een afwisselend geheel met oranje, crème en zwarte elementen. In het filmpje hieronder kun je zien hoe je de knoopkruidparelmoervlinder kunt herkennen.

Oranje stippen

Het meest in het oog vallen voor mij de oranje stippen op de onderzijde van de ondervleugel. Aan de buitenkant van de onderkant staat een rijtje oranje stippen die je meteen ziet. Aan het eind van het filmpje zie je die onderzijde van heel dichtbij. Je zult direct zien wat ik bedoel.

Wat ook opvalt is dat de onderzijde van de ondervleugel vrij netjes is ‘opgemaakt’. De witte banen (crème) die met zwarte rondingen begrensd worden, staan netjes naast elkaar. Meer naar de kop toe zie je nog een oranje kronkel, vanaf dat punt naar de kop wordt het iets rommeliger.

Wil je de parelmoervlinders determineren, dan maak je liefst een goede afbeelding van zowel de onderzijde als de bovenzijde. De onderzijde vind ik zelf het belangrijkst, omdat die in alle gevallen unieke kenmerken bevat. Heb je alleen een afbeelding van de bovenzijde, dan is het vaak een lastige uitdaging. In het filmpje hieronder zie je trouwens een mannetje. De bovenkant van de mannetjes is helder oranje. De bovenzijde van de vrouwtjes is veel valer van kleur.

Vergrote cel op de bovenkant van de bovenvleugel

Bij de knoopkruidparelmoervlinder biedt ook de bovenkant van de bovenvleugel een uniek kenmerk. Bekijk de bovenkant van de bovenvleugel en begin hierbij met kijken vanonder de onderlijn. Langs de buitenste rand zie je als eerste een piepklein oranje vlekje. De vlek erboven is al een stuk groter. Maar de vlek daar weer boven (de derde oranje vlek dus stijf tegen de rand aan) is opvallend groot. Zie je een kleine parelmoervlinder met zo’n sterk vergrote cel aan de rand, dan weet je dat je een knoopkruidparelmoervlinder in het vizier hebt.

Verschil met de tweekleurige parelmoervlinder

De tweekleurige parelmoervlinder lijkt sterk op de knoopkruidparelmoervlinder. De leefgebieden van beide soorten overlappen elkaar. Wil je de verschillen tussen beide soorten ontdekken, lees dan mijn artikel over de verschillen, waarbij je uiteraard ook een filmpje te zien krijgt.

Verwelkom nieuw leven in jouw tuin dit broedseizoen!