geelpootmeeuw comomeer italie lenno 1

Herken de geelpootmeeuw

Inderdaad, de meeste meeuwen die je in Nederland en België ziet rondvliegen zijn heel algemeen. Zelfs zo algemeen dat ik tot mijn schande moet bekennen dat ik ze zo gewoon vind dat ik er nauwelijks naar omkijk. En dan is het geen wonder dat ik vreemde vogels als Pontische meeuw, geelpootmeeuw en kleine of grote burgemeester simpelweg niet herken. En toch loont het de moeite om ook naar meeuwen te kijken.

Zo wandelde ik deze zomer bij het Italiaanse dorp Lenno langs het Comomeer. Ik wist dat in Zuid-Europa de geelpootmeeuw voorkomt en daarom was ik heel gespitst op elke meeuw die ik zag. En jawel, daar kwam een grote meeuw aanvliegen. Dat zou wel eens een geelpootmeeuw kunnen zijn… In draf naar de oever waar de restaurantjes waren, want dat was wel duidelijk. Deze meeuw wist precies waar hij moest zijn om voedsel te zoeken. Niet alleen hij trouwens. Tot mijn stomme verbazing kwam er ook een groepje grote zaagbekken aanzwemmen die lustig van broodresten aten.

Zelfs zonder verrekijker zag ik het meteen: een geelpootmeeuw! Mijn eerste (bewuste) waarneming van een geelpootmeeuw. Niet heel moeilijk, want dat deze meeuw gele poten heeft is wel duidelijk. Daar had ik de bril niet voor nodig die sinds vorige week op mijn neusbrug balanceert. 

Op de website van Vogelbescherming Nederland lees ik dat niet alleen de gele poten een opvallend kenmerk zijn. Je herkent de geelpootmeeuw in zomerkleed ook aan de enorme rode stip onder aan de snavel. Deze stip loopt vaak over tot op de bovensnavel. Dat is bij een zilvermeeuw niet het geval. Een kenner zal ook opmerken dat de vleugelpunten van de geelpootmeeuw meer zwart zijn dan die van een zilvermeeuw. Maar eer je dat ziet, ben je echt een expert hoor.

vogeldeterminatie verschillen tussen vogels ontdekken
Héél handige vogelgids

Geelpootmeeuwen zwermen na de zomer uit over de rest van Europa. Een klein aantal bereikt Nederland. Het zijn meestal jonge vogels die je hier ziet. Die lijken nog veel meer op jonge zilvermeeuwen! Nu ja, die te herkennen vergt jarenlange ervaring en haviksogen. En een goede vogelgids. Vogeldeterminatie is zo’n gids. Die is speciaal gemaakt om de verschillen tussen vogels die heel erg op elkaar lijken te ontdekken. De geelpootmeeuw wordt dan ook heel uitgebreid beschreven en vergeleken met zilvermeeuw en Pontische meeuw.

Dan nu mijn Italiaanse meeuw die onmiskenbaar een geelpootmeeuw is:

Filmpje van de geelpootmeeuw aan het Comomeer

De beste vogelgidsen van dit moment:

Zeer complete gids waarin ruim 900 vogelsoorten in Europa en Noord-Afrika worden beschreven.

Onlangs zijn teksten en overzichten geheel geactualiseerd. De ANWB Vogelgids is weer helemaal up-to-date!

Gedetailleerde tekeningen en beschrijvingen.

De meest complete en beste vogelgids van dit moment. Niet alleen in mijn ogen, maar ook volgens de redactie van Roots Magazine.

De meest populaire vogelgids van Nederland en België.

Voor beginnende en minder gevorderde vogelaars zeer geschikt.

Korte en toegankelijke teksten en prettig geprijsd.

Ook geschikt voor kinderen vanaf 14 jaar.


Beeldt alle 900 vogelsoorten af die in Europa voorkomen of er zijn gezien als dwaalgast.

Een visueel spektakel dat de kleinste details onthult.

Een juweel van een boek en de ultieme vraagbaak in het veld.

Dit is een heel lijvige gids. Het is echter geen veldgids, maar een fotogids. Alle nadruk ligt dus op de afbeeldingen, foto's in dit geval. Het is wel een indrukwekkende fotogids die je zeker zal helpen om vogels te leren herkennen.

Op een slimme manier eenvoudig vogels

herkennen.

Je zoekt op Kleur, Gedrag, Vorm en Leefgebied.


Voor beginnende en minder gevorderde vogelaars. Ervaren vogelaars zullen de indeling en manier van gebruiken een beetje vreemd vinden. 


Geschreven door Nico de Haan. Deze innovatieve vogelgids is een onmisbare aanvulling bij je vogelgids. Beschrijft en beeldt af de vliegbeelden van 237 zangvogels en bijna-zangvogels. De illustraties en foto's zijn loepzuiver en verbluffend mooi.Voor beginnende én gevorderde vogelaars een zeer welkome aanvulling op gewone vogelgidsen.


Vergelijkt meer dan 200 vogelsoorten die sterk op elkaar lijken en wijst je hierbij op de kleinste details. Met QR-codes om vogelgeluiden te beluisteren.


Een gids bestemd voor beginnende en gevorderde vogelaars.

Beschrijft alle 510 vogelsoorten die ooit in Nederland zijn gezien plus wat exoten en hybriden.

Toegankelijk geschreven. De foto's zijn van grote kwaliteit en wijzen je op kenmerkende details.Een praktische vogelgids om vogelgeluiden te leren herkennen. Nico de Haan is een meesterlijke uitlegger en de illustraties van Elwin van der Kolk zijn top. Door de bijzondere indeling bijzonder handig voor beginnende vogelaars.

Een compacte gids en praktische gids voor het herkennen van roofvogels.

Alle soorten uilen en roofvogels in Europa.


Met QR-codes voor vogelgeluiden.

Handige uitvouwkaart.

In één oogopslag 200 vogelsoorten in beeld.

Een leuk cadeau voor wie begint met vogels kijken.