Helpt, het regent – en ik wil vogels kijken!

Regen en vogels kijken vind ik niet de optimale combi. De vogels malen er meestal niet echt om. Zeker niet wanneer de temperaturen aardig zijn opgelopen. Nee, het ligt puur bij mezelf. Dat mijn broek nat wordt, allez, daar heb nog niet zo’n moeite mee. Het gaat me meer om mijn apparatuur. Regendruppels op de lenzen van verrekijker, telescoop of camera, daar heb ik het niet zo op. En dus: help, het regent en toch wil ik vogels kijken. Waar moet ik heen?

Gevaar: digitaal het weer beleven

Er valt wat mij betreft nog wel iets meer bij te zeggen. Meestal kijk ik al dagen van te voren wat de weersvooruitzichten zijn. En dat hou ik vol tot het tijdstip van vertrek. Het ‘gevaar’ voor mij is dan dat ik het weer digitaal ga beleven. Ik zie op het scherm de regenwolken aan komen drijven en besluit dan om thuis te blijven. En dan bel ik met vriend Sjaak en die heeft geen spatje regen gezien. Digitaal het weer beleven is pas echt de dood in de pot. Ook al regent het, of dreigt het te gaan regenen, toch maar erop uit!

Tips om vogels te kijken in de regen

#1. Zoek een vogelkijkhut op

Ook al geselt de regen de aarde, in een vogelkijkhut zit je altijd droog. En zeg nu zelf, hoe lang regent het nu zo hard? Meestal zijn het korte, felle buien die je heel goed kunt afwachten in een vogelkijkhut. En ondertussen laat je gewoon je telescoop staan in de hoop dat er een bijzondere vogel voorbij komt paraderen. Op de website vogelkijkhut.nl kun je vogelkijkhutten bij jou in de buurt opzoeken. Doe dit liefst van te voren, thuis op een computer of laptop. Het lukt mij namelijk niet om de locaties op mijn smartphone aan te tikken.

#2. De auto is je persoonlijke vogelkijkhut

Welke vogelkijkhut is mobieler dan je eigen auto? Geen enkele! Zoek een vogelgebied op dat je vanuit de auto kunt overzien, raampje naar beneden en kijken maar. De grutto in het filmpje hierboven maakte ik vanuit de auto. Even daarvoor had het flink geregend.

Trouwens, ga je vanuit de auto vogels kijken, dan is een rijstzak een onmisbaar hulpmiddel. Je legt de rijstzak in de raamopening en legt je verrekijker, telescoop of camera erop. Wil je perse vanaf statief fotograferen of met je telescoop kijken, leg dan een groot formaat paraplu op het dak van je auto en op de bovenkant van de deur. Meestal blijft de paraplu hangen. Staat er teveel wind, dan gaat deze vlieger niet op.

#3. Rij naar droog gebied

Vroeger, toen we ons nog te paard verplaatsten, en de meeste mensen geen paard hadden, moesten we de regen lijdzaam ondergaan. Tegenwoordig rijden we allemaal auto en zijn we in een mum van tijd aan de andere kant van Nederland. Nu ja, regent het boven jouw huis, rij dan een uur of een paar uur van huis naar waar het droog is. En nu maar hopen dat buienradar het bij het juiste eind heeft.

#4. Weersta de elementen en trotseer de regenbuien

Is de charme van vogels kijken ook niet dat je de elementen trotseert? Stap uit je comfortzone en laat de koele regendruppels op je vallen. Trek regenkleding aan, stop je voeten in waterdicht schoeisel, hou de doppen op je verrekijker en stappen maar. Zeker weten dat je bij thuiskomst met een voldaan gevoel in je stoel zakt. Lekker de kachel aan, een warm drankje erbij en genieten maar. En bijkomstigheid: vogels kijken is nu geen afstandelijke bezigheid meer. Je hebt immers ervaren wat de vogels ervaren in de regen. En overal lees ik dat beweging goed voor je is, dus hup, kom in de benen. Naar buiten, ook al is het slechts voor even.

#5. Dan maar een keer niks

Dit vind ik een tip van niks. Het wordt dan ook niks. Soms capituleer ook ik. Dan maar een keer geen vogels kijken. Afstand nemen is ook goed. Ik schrijf dit artikel in de vastentijd. Een keer geen vogels kijken zou je kunnen zien als een creatieve manier om te vasten. Een keer afzien van iets wat je dolgraag doet. Je sluit je ermee aan bij de eeuwenoude traditie van het vasten en daar weet de bekende monnik Anselm Grün alles van. Maar of het een goed gevoel oplevert?

PS.
Vogels kijken in de regen is soms een uitdaging. Hetzelfde geldt voor vogels kijken in de mist. En wat denk je van vogels kijken in de storm?

Mijn tips voor natuurbeleving

Zo beleef je de natuur nog intenser!

(héél véél keuze, in nagenoeg heel Europa!)

(voor elk budget de drie beste opties)

(voor elk budget een paar opties)

(per provincie gesorteerd)

(aantrekkelijke planten voor vogels, vlinders en andere insecten)

(lees hier mijn tips om spechten, mezen en roofvogels naar je tuin te lokken)

(mijn persoonlijke top tien)