Help, ik heb een huiszwaluw onder mijn dak, wat moet ik nu doen?

Laat ik beginnen met te schrijven dat ik jaloers op je ben. Wat zou ik graag een huiszwaluw onder mijn dak hebben! Huiszwaluwen zijn echt geweldige vogels om bezig te zien. Kijk maar eens goed hoe ze hun nest onder je dakrand bouwen van klei. Of hoe ze met een bek vol insecten hun kuikens komen voeren. Mijn felicitaties dus dat je zo’n bijzondere gast onder je dak hebt! Maar goed, ik kan me voorstellen dat je toch denkt: help, ik heb een huiszwaluw onder mijn dak, wat moet ik nu doen?

Beschermde vogel

Het is goed om je te realiseren dat je nestelende vogels niet mag verstoren. De nesten verwijderen mag dus niet als de huiszwaluwen aan het broeden zijn of kuikens hebben. Je kunt er een flinke boete voor krijgen, dus doe dat vooral niet! Ik zou zeggen: geniet vooral van de ijverige vogels. Want misschien realiseer je je nog niet dat…

Wist je dat de huiszwaluw de stofzuiger van de lucht is?

De huiszwaluw vangt werkelijk duizenden en duizenden mugjes, vliegjes en andere kriebelige en stekende insecten per dag! Denk daar maar eens aan wanneer je wakker wordt gehouden door een irritante mug. De huiszwaluw is je beste vriend. Met zijn bek wijd open vliegt hij hoog of laag door de lucht. De insecten die in zijn bek terecht komen, ontsnappen echt niet meer. Hij keert pas naar het nest terug wanneer zijn snavel helemaal vol zit. Je staat er werkelijk versteld van hoeveel insecten er dan in zitten. Een filmpje van een huiszwaluw met een volle bek heb ik niet, maar wel van zijn neef, de boerenzwaluw, ook zo’n fijne stofzuiger van de lucht:

En toch: vogelpoep is echt niet fijn op het raam of op de was

Nee, dat klopt. De huiszwaluwen poepen wat af. En die poep wordt gewoon naar buiten gekieperd. Het bevuilt de muur, of nog erger: de ramen en soms ook de schone was aan de lijn. Gelukkig is dit niet het hele jaar het geval. Zodra de jongen zijn uitgevlogen, komt er een einde aan al dat gepoep.Maar hoe kun je dit voorkomen? Daar heeft Vogelbescherming Nederland iets op gevonden: een mestplank. Je kunt zo’n plank heel eenvoudig zelf maken, of bestellen bij de gespecialiseerde webshop Vivara.nl. Aan het eind van het broedseizoen haal je de mestplank van de muur en maak je hem schoon.

Let op: maak je de mestplank zelf, zorg er dan voor dat de plank niet tegen de muur zit, maar laat een spleet open van ongeveer 3 centimeter. Anders is de kans groot dat een ander stelletje huiszwaluwen hun nest onder de mestplank gaat bouwen.

En als je ze liever op een ander plekje onder je dak ziet nestelen…

kunstnest huiszwaluw uitsnede

Dan kun je kunstnesten ophangen op de plek die in jouw ogen beter uitkomt. Het kan zijn dat die plek net niet boven een raam of vensterbank hangt. Kunstnesten zijn beslist niet duur. Je kunt ze bestellen bij de gespecialiseerde webshop Vivara.nl. In dit geval adviseer ik je om de kunstnesten van Vivara.nl aan te schaffen. Daarvan weet je zeker dat ze goed zijn. Let op dat je de nesten die de huiszwaluwen zelf bouwen niet verwijdert tijdens het broedseizoen. Dan ben je strafbaar, zoals ik hierboven al aangaf.

Woon je misschien in een huurwoning?

Vraag de woningbouwvereniging dan bij een eventuele renovatie of opknapbeurt om rekening te houden met de huiszwaluwen. De overstekken of dakgoten schilderen kunnen ze maar beter na het broedseizoen doen. Sterker nog: dat is verplicht. Tijdens het broedseizoen nesten verstoren of zelfs verwijderen is absoluut verboden. Heb je de indruk dat de woningbouwvereniging uit gemakzucht (of beter: om kosten te besparen) zich niet houdt aan de regels, neem dan contact op met de Omgevingsdienst in jouw provincie. Voor Zuid-Holland meld je je bijvoorbeeld hier. En wie weet wil de vereniging de huizen ook wel geschikt maken voor andere vogels? Bijvoorbeeld voor gierzwaluwen of de huismus. Wijs de vereniging dan eens op Vivarapro.nl. Die zijn er speciaal voor woningbouwverenigingen, lokale overheden en zo.

Echt waar, wees blij dat je een huiszwaluw van dichtbij kunt bewonderen!

Een huiszwaluw onder je dak is echt heel bijzonder. Het gaat niet goed met deze vogel. Er zijn immers steeds minder insecten in ons land. Nu zul je denken: mooi, dan hebben we die huiszwaluw ook niet meer nodig. Nou, dan heb je het goed mis, want er zijn insecten die wel raad weten met het eentonige landschap dat we creëren. Weet een insectensoort zich goed aan te passen aan de nieuwe omstandigheden, dan hebben we binnen de kortste keren een plaag bij gebrek aan zwaluwen en andere insecteneters. Koester je huiszwaluw daarom. Geniet van hun capriolen en hun prachtige geluidjes. En ben je een beetje bijgelovig, dan moet je helemaal blij worden van een huiszwaluw onder je dak, want: een huiszwaluw onder je dak brengt geluk, zo zegt het oude volksgeloof.

Dus: wat moet je doen als je een huiszwaluw onder je dak hebt?

jako van gorsel met verrekijker

Dan zet je een comfortabele stoel neer in je tuin en bekijk je de huiszwaluwen met een verrekijker. Ik weet zeker dat je van deze vrolijke beestjes zult genieten! Gefeliciteerd met deze bijzondere gast!

En praktisch: moet je het nest van de huiszwaluw verwijderen na het broedseizoen?

Nee hoor, je hoeft het nest van de huiszwaluw niet te verwijderen na het broedseizoen. Je kunt het gewoon laten hangen tot het volgende jaar. Zelfs al zou een stuk van het nest afbrokkelen, dan bouwen de huiszwaluwen het gewoon weer aan (mits ze terug keren uiteraard).

Wil je meer weten over het leven van de huiszwaluw? Hoe je ze kunt helpen en hoe je overlast kunt beperken?
Download dan deze brochure van SOVON.

Verwelkom nieuw leven in jouw tuin dit broedseizoen!