Helder geluid van een ijsvogel

Woon je langs een sloot, of wandel je veel in waterrijke natuur, dan heb je het geluid vast wel eens gehoord. Een schel, verdragend gepiep. Soms een enkele piep, maar vaak ook een snel herhaald gepiep, fanatiek en opgewonden. De piep klinkt heel anders dan de piep van een graspieper. Het is ook geen heggenmus. Nee, dit is een piep die vaak twee toonhoogten heeft. Hoog-laag-hoog laag. Niet altijd trouwens. Soms is het alleen hoog. Dit is de ijsvogel die zich laat horen. Een volwassen ijsvogel misschien, maar best kans dat het een juveniel is die luid aan het bedelen is. De mooie ijsvogel is dan niet gezegend met een fraaie zang, heb je hem eenmaal een keer gehoord, dan herken je zijn piep al van ver.

Het geluid van de ijsvogel

Het is alweer een tijdje geleden dat ik mijn eerste opname maakte van een roepende ijsvogel. Het was nog in de tijd dat ik met een compactcamera filmde. De beelden zijn niet best, maar je hoort wel het heldere geluid van de ijsvogel. Deze ijsvogel roept opgewonden naar een andere ijsvogel. Je hoort en ziet het in dit filmpje:

Of beluister het geluid van de ijsvogel hier:

De beste gebieden om de ijsvogel te zien

ijsvogel op een tak 2 uitsnede

Terwijl ik dit artikel schrijf, vriest het behoorlijk hard. Het ijs op de Alblas ligt er fantastisch bij. Diepzwart en spiegelglad. Als het langer blijft vriezen, kunnen we er straks nog schaatsen ook. Maar sta ik op de schaatsen dan weet ik dat de ijsvogels lijden. De visjes en andere waterdieren waar ze op jagen, zijn nu onbereikbaar. Mocht je een wak weten bij een oever die begroeid is met struiken of zelfs met riet, dan is de kans groot dat de ijsvogel daar zijn toevlucht zoekt in de vrieskou. In de Biesbosch, één van de beste gebieden om de ijsvogel te zien, blijft het water bij een aantal stuwen altijd stromen. Hier maak je een goede kans om de ijsvogel te zien. Verstoor hem echter niet, want hij moet echt regelmatig eten om in leven te blijven. Wil je weten waar ik vaak ijsvogels zie, bekijk dan mijn overzicht van de beste vogelgebieden om de ijsvogel te zien.

ijsvogel op een tak 2 uitsnede

Een ijsvogel naar je tuin lokken

Vrijwel iedereen wil het wel: een ijsvogel in de tuin te zien. Hoewel ik me kan voorstellen dat de liefhebber van goudvissen in de vijver de ijsvogel liever ziet gaan dan komen. De goudvissen zijn een makkelijke prooi voor deze behendige visser. Vraag jij je of hoe jij een ijsvogel in de tuin kunt krijgen, lees dan mijn praktische tips in mijn artikel hoe je een ijsvogel naar je tuin kunt lokken. Wist je bijvoorbeeld dat er ook nestkasten voor de ijsvogel verkrijgbaar zijn?

De beste tijd om de ijsvogel te zien

jako van gorsel de visdief

Ooit ontving ik een vraag van een bezoeker van mijn website wat de beste tijd is om de ijsvogel te zien. Nu moeten ijsvogels regelmatig iets eten (ik heb wel eens gehoord elk uur een prooi), dus ze zijn vrijwel de hele dag actief. Valt er iets te zeggen over de beste tijd op de dag om ijsvogels te zien? Of over het beste seizoen om de ijsvogel te zien? Ik ligt een tipje van de sluier op in mijn artikel de beste tijd om de ijsvogel te zien.