Heideblauwtje (Plebejus argus)




Het heideblauwtje is een schaarse dagvlinder in Nederland. Je kunt dit fraaie vlindertje op Texel, Terschelling, de Hoge Veluwe, Drenthe en Overijssel en in Noord-Brabant zien. Ik filmde mijn heideblauwtjes in de Kampina in de omgeving van Boxtel. Die dag, een broeierige zomerdag, zwermden de heideblauwtjes rond een paar braamstruiken die toen nog in bloei stonden.

Uiterlijk
Het mannetje en vrouwtje van het heideblauwtje verschillen duidelijk in kleur. De mannetjes zijn blauw en de vrouwtjes zijn bruin. Om met de mannetjes te beginnen: de bovenzijde is blauw met een zwarte rand waarom heen een witte franje ligt. De bovenzijde van de vrouwtjes is bruin met op de ondervleugels een aantal oranje vlekken met een zwarte stip. Die oranje vlekken zijn wat vaag.

Op naar de onderzijde. Op de ondervleugel prijkt een aantal zwarte vlekken. Het meest in het oog springend is de oranje baan aan de rand. Die oranje baan bestaat uit aan elkaar gesmolten stippen die zowel aan de binnen- als de buitenkant begrensd zijn door een zwarte vlek. De vlek aan de binnenzijde lijkt op een pijlpunt. De onderkant van de bovenvleugel heeft dezelfde kenmerken, maar dan wat vager. De onderzijde van de vrouwtjes lijken sterk op die van de mannetjes, maar hebben als grondkleur bruin.

Leefgebied
De naam laat nauwelijks ruimte voor onduidelijkheid: natte en droge heidegebieden zijn het leefgebied van het heideblauwtje. Dat laat trouwens onverlet dat je heideblauwtjes ook in de buurt van heidegebieden kunt tegenkomen. Waar ik de heideblauwtjes filmde, had ik nauwelijks heideplantjes gezien.

Vliegperiode
Het heideblauwtje vliegt in de periode juni tot en met augustus. Heel af en toe vliegt een tweede generatie tot in oktober toe.

Gelijkende soorten
Het heideblauwtje heeft een dubbelganger: het vals heideblauwtje. Deze dagvlinder komt in Nederland niet meer voor. Het enige verschil is de de spoor op het scheenbeen. Nauwelijks te zien in het veld. Je zou een heideblauwtje moeten vangen en hem thuis onder een loep moeten leggen. Maar ja, hoe diervriendelijk is dat? Overigens: het heideblauwtje heeft een spoor op zijn scheenbeen en het vals heideblauwtje niet. Het is maar dat je het weet. Het vals heideblauwtje is een algemene soort in berggebieden van Europa.

Tips van visdief

dagvlinders veldgids voor Europa en noordwest afrika

tuindierengids

anwb natuurgids