jonge havik slaat bergeend

Havik slaat jonge bergeend

De Hellegatsplaten ontpopt zich tot één van de beste gebieden om roofvogels te zien. Gisteren zagen we er de boomvalk, bruine kiekendief en natuurlijk de zeearend. Tijdens andere bezoeken zagen we er bovendien de slechtvalk, sperwer, torenvalk, buizerd en soms een visarend (hoewel het voor mij alweer een paar jaar geleden is dat ik die er zag). Sjaak had vrijdag nog een bijzondere waarneming: een jonge havik die vlak voor de vogelkijkhut een jonge bergeend sloeg.

Het gebeurde pal voor de hut, op nog geen zeven meter afstand. ‘Ik hoorde een plons,’ vertelde Sjaak, ‘en toen zag ik die havik op een bergeend.’ Het is een jonge havik, dat zie je aan de lichtgele ogen. Haviken zijn monsters, hoor je me in de vlog hieronder zeggen. En dat vind ik ook. Met enige verbeeldingskracht zie ik er een reptiel in, een dinosaurus. Zie de vurige ogen, de priemende en stoïcijnse blik waarmee hij de meerkoet verscheurt.

Voor de hut De zwartkopmeeuw keuvelen Sjaak en ik nog even over de havik en zijn – mislukte – poging om die jonge bergeend in de wacht te slepen. De bergeend overleefde het avontuur, maar niet zonder bloedverlies. De indrukwekkende fotoserie die Sjaak wist te maken, heb ik in de vlog verwerkt. Gaat het zien!

Havik slaat jonge bergeend in de Hellegatsplaten

De beste verrekijkers om vogels mee te kijken (per prijsklasse de beste modellen):

Ligt heerlijk in de hand.

Helder beeld, ook bij weinig licht.

Volledig multi-coated lenzen.

Door Roots Magazine verkozen tot beste verrekijker in deze prijsklasse.

Laag gewicht.

Haarscherp beeld.

Relatief laag gezicht.

Waterdicht!

Haarscherp beeld.

Hoogwaardige  lenzen.

Zeer helder en scherp beeld.

Hoog gebruikscomfort.

Scherp en lichtsterk beeld.

Hoog gebruikscomfort.

Relatief lichte verrekijker.

Scherp en lichtsterk beeld.

Hoog gebruikscomfort.

Relatief lichte verrekijker.

Betaalbaar model in deze prijsklasse.

Natuurgetrouw en helder beeld.

Ergonomisch zéér prettig model

Haarscherp beeld.

Superieure kleurneutraliteit.

Hoogwaardige technologie.

Scherp en helder beeld van rand tot rand.

Extreem breed beeld.

Zéér comfortabel.

Dé nieuwe reeks topkijkers van Swarovski. Levert nóg meer kijkgemak, helderheid, lichtheid, contrast en stabiliteit op. En met een gezichtsveld van 159 meter is dit model onovertroffen. De ab-so-lu-te topkijker van dit moment!

Na de NL Pure hét topmodel van Swarovski. Nog altijd een revolutionair model dat garant staat voor levenslang fabuleuze kijkervaringen. En nu ook nog eens behoorlijk in prijs verlaagd!

Hét topmodel van Zeiss dat niet alleen een fantastisch beeld oplevert, maar ook nog eens heerlijk in de hand ligt, weet ik uit ervaring. En het gezichtsveld van 148 meter is ook absoluut top. Een geweldige verrekijker!