vogels kijken in de alblasserwaard

Hap-slik-weg: ooievaar vangt een muis

Gisteren had ik nauwelijks tijd om vogels te kijken. Zoonlief had zijn jaarlijkse korfbaltoernooi in Hardinxveld en dat festijn wil ik toch zeker ook niet missen. En zo reed ik gisteren door de Alblasserwaard naar de velden en stuitte ik op een weiland vol koeien, blauwe reigers en ooievaars. En zowaar, opeens stond een van de ooievaars roerloos te kijken. De snavel ging naar de grond en opeens spartelde daar een muis.

Momenteel lees ik het boek van de bekende boswachter Peter Wohlleben, Het geheime netwerk van de netwerk. Je leest in dit boek over allerlei verrassende en onvermoede relaties in de natuur. Bijvoorbeeld de relatie tussen zalmen en bomengroei. Wil je de populatie zalmen laten groeien, plant dan meer bomen en struiken langs rivieren, luidt het advies van een visserij-bioloog. En op den duur vind je trouwens ook sporen van zalmen ín de boomcellen langs de rivier. Een bespreking van dit interessante boek mag je binnenkort verwachten.

Hoe kom ik op dat boek? Wel, ik las er ook iets in over muizen. Wohlleben schrijft dat per vierkante kilometer tot honderdduizend knaagdiertjes kunnen rond dartelen. Dat is een aantal waar ik versteld van sta. Zou dat werkelijk zo zijn? Ik kan het haast niet geloven. Maar aan de andere kant, waar zouden al die ooievaars, blauwe reigers, grote zilverreigers en buizerds in najaar en winter anders van moeten leven? Die lopen toch niet voor niets nu massaal door de weilanden in de Alblasserwaard. Maar het relaas van Wohlleben gaat nog verder. Uitgaande van vijf generaties muizen per jaar en tien babymuisjes per muizenpaar, dan kom je tot maar liefst 2,5 miljoen muizen per vierkante kilometer gedurende het hele jaar. Dan begint het nog meer te duizelen! Dat lijkt wel een Egyptische plaag! 

 

Muizenhaters zullen daarom opgelucht ademhalen bij het zien van al die roofdieren in het weiland. Er wordt daar wat afgevreten! Hoe die muizen ook spartelen, het lot is onverbiddelijk: hap, slik en weg in de muil van de ooievaar. Je ziet het hieronder gebeuren. Ik vond het wel aardig om de vangst een paar keer te herhalen en één keer vertraagd af te spelen. De één zijn dood is de ander zijn brood. Dat spreekwoord gaat hier wel heel letterlijk op. Maar wat je hier ook ziet gebeuren is de werking van de voedselpiramide. Eerst is daar het gras, miljoenen en miljoenen sprietjes per vierkante kilometer. Dan komen daar de muizen. Honderdduizend op datzelfde vierkant. En dan volgen de blauwe reigers, ooievaars, grote ziverreigers en buizerds. Enige tientallen op hetzelfde oppervlakte. 

Dus: eerst héél veel (gras). Dan veel (muizen). Tot slot, bijna aan de top van de piramide, een stuk minder (ooievaars c.s.). Aan de top van de piramide zou je misschien nog een vos of zeearend kunnen denken. Reintje Vos zal vast weleens een reiger onthoofden. En anders zal een zeearend zich wel eens op een zieke ooievaar storten. Het lijkt allemaal zo gewelddadig, maar denk je al die roofdieren eens weg. Hoe lang zal het duren voordat de muizen massaal door de straat lopen? Nou ja, dat zal ook wel weer meevallen. Moeder Natuur heeft nog andere mechanismen om de muizenstand te reguleren. Piepkleine bacillen bijvoorbeeld. Zoveel beesten dicht op elkaar. Een ideaal leefgebied voor bacteriën en virussen die heerlijk kunnen huishouden onder een populatie knaagdieren.

Héél veel woorden voordat je bij mijn filmpje van vandaag aanbelandt. Nu dan eindelijk:

https://www.youtube.com/watch?v=3rW10oN83k8&feature=youtu.be
Ooievaar vangt muis.

Nuttige adressen voor de Alblasserwaard:

Klik hier voor natuurhuisjes in de Alblasserwaard.

Klik hier voor andere vakantiehuisjes in de Alblasserwaard.

Klik hier voor een handige fietskaart door de Alblasserwaard.

De beste verrekijkers voor een fietstocht door de Alblasserwaard (want licht en compact):

Model

Omschrijving



+ Prijzen vergelijken

Een heel betaalbare verrekijker die nog eens waterdicht is ook. Ideaal voor gebruik op en langs het water. Met zijn 290 gram heerlijk licht. Het gezichtsveld op 1.000 meter is 114 meter en dat is goed voor dit type verrekijker. Het fijne van Bushnell is dat je liefst 30 jaar fabrieksgarantie krijgt. Dat zegt iets over de kwaliteit. Een goede verrekijker voor wie niet te veel wil uitgeven.

Ook voor dit model van Kowa geldt dat het heerlijk licht is, 260 gram. Deze lichtgewicht verrekijker is waterdicht. Ideaal voor op het water en het voorkomt dat de lenzen plotseling beslaan. Het gezichtsveld is 108 meter en dat is goed. Een goede verrekijker maar wel een stuk duurder dan de vorige.

Met een gewicht van slechts 228 gram biedt deze verrekijker een heerlijk kijkcomfort. Het gezichtsveld op 1.000 meter is 125 meter en dat is voor lichtgewicht verrekijkers echt heel goed. Ook de Steiner Safari zit in een (iets) hogere prijsklasse, maar daarvoor krijg je wel een hoogwaardige kwaliteit lenzen. Een goede verrekijker voor wie elke overbodige gram er één te veel is.

Ook dit model van Vortex maakt gebruikt van lenzen die voorzien zijn van meerdere coatings. Hij is wel wat aan de zwaardere kant met zijn 397 gram. Maar voor sommige mensen ligt een zwaardere verrekijker weer lekkerder in de hand. Het gezichtsveld is met 110 meter op 1.000 meter gewoon goed. 

Deze lichtgewicht verrekijker van Meopta heeft lenzen die voorzien van meerdere coatings. Hierdoor blijft de vertekening van het beeld aan de randen beperkt. Dit model is waterbestendig. Het gewicht is 400 gram en het gezichtsveld op 1.000 meter 110 meter. De betere kwaliteit lenzen kost (iets) extra.

Een kwaliteitsmodel dat is ontwikkeld voor de actieve wandelaar en vogelaar. Kowa is een gerespecteerde aanbieder van telescopen en verrekijkers. De lenzen zijn voorzien van meerdere coatings waardoor de beeldkwaliteit beter is dan de goedkoopste modellen.

Met dit model zitten we in de subtop. Een schitterend afgewerkte verrekijker die stof- en waterdicht is, uitgerust is met hoogwaardige lenzen (nog beter dan de voorgaande modellen). Het gezichtsveld ligt op 140 meter. Dit model is wel iets zwaarder, namelijk 540 gram. Dat komt door de diameter van de lenzen. Die is met 32 millimeter net iets groter dan de eerder genoemde modellen.

De Zeiss Terra ED zit dicht tegen de topkijkers aan, maar is een stuk goedkoper. Reken op hoogwaardige lenzen en een waterdichte afwerking (tot 1 meter diepte). Dit model weegt 310 gram en het gezichtsveld is 97 meter op 1.000 meter. Dat is iets minder dan de modellen hierboven. De meerwaarde van dit model is de uitstekende beeldkwaliteit.

Met de Leica Utravid zijn we aanbeland in de absolute top. Daar betaal je natuurlijk een forse prijs voor, maar je krijgt er ook een superieure verrekijker voor terug. Ga je voor het puikje van de zalm, oftewel: het beste van het beste, dan is deze Leica te samen met het model hieronder een uitstekende keus.

De Swarovski Swarovski NL Pure 8x32 verrekijker is de absolute top. Daar betaal je natuurlijk een forse prijs voor, maar je krijgt er ook een superieure verrekijker voor terug. Ga je voor het puikje van de zalm, dan is dit model de beste keus. Zelf getest op de Brouwersdam, echt een aanrader. Is met 490 gram wel iets zwaarder dan de meeste andere modellen in dit overzicht en dat heeft met de iets grotere lensdiameter te maken.



De NL Pure-reeks is werkelijk nóg beter, maar ook duurder. Ben je op zoek naar het beste van het beste, bekijk dan de NL Pure-reeks