Hanengevecht

Voor een fazantenhaan is het leven niet gemakkelijk, deze weken. Er moet gewerkt worden, hard gewerkt. En dat werken, dat bestaat in deze tijd van het jaar uit vechten. Vechten met andere hanen. Om in de gunst van de vrouwtjes te komen. Er staat veel op het spel, want in mijn vlog beweer ik dan wel dat de winnaar mag paren met een vrouwtje, maar dat is te zachtjes uitgedrukt. Een fazantenhaan mag paren met meerdere vrouwtjes. Een weiland verder zag ik een haan met wel vier hennen rond scharrelen. Fazanten zijn polygame vogels.

Vanavond deden we een rondje rond Alblasserdam, althans, dat was de bedoeling. Verder dan het Alblasserbos bij Kortland zijn we niet gekomen. En dat kwam niet door de fazanten, maar door de oranjetipjes die ik maar niet vinden kon. Ik was op zoek naar slapende oranjetipjes. Ik vond slechts één klein geaderd witje. Het komt in de vlog ook voorbij.

Toen liepen we langs het weiland voor Cowporation. Twee hanen vochten elkaar de tent uit. Schijnbewegingen, schijnloopjes en plotselinge uitbarstingen van geweld. Ze springen op, pikken naar elkaar, loeren en wachten op hun kans: