Handige websites voor vogelaars

In dit artikel geef ik een overzicht van handige websites voor vogelaars. Want ook voor vogelaars is het wereldwijde web soms best praktisch. Stel je voor dat je wil vogels kijken in Zeeland. Dan is het best handig om te weten wanneer het hoog of laag water is in de Oosterschelde. Of hoe laat het gaat regenen (als er regen is voorspeld). Websites die ik regelmatig bezoek als ik ga vogels kijken zijn:

#1. Waarneming.nl
Deze website behoort tot mijn favorieten. Je ziet in één oogopslag waar zeldzame soorten worden gezien. En klik je op de knop Geografie dan kun je zelfs een gebied invoeren. De Biesbosch bijvoorbeeld, of de Brouwersdam. Reuze handig, want zo ontdek je razendsnel welke soorten er worden gezien in het gebied dat je wilt bezoeken. Onmisbaar voor de vogelaar die zich goed wil voorbereiden.

#2. Buienrader.nl
Ja, wie kent hem niet. Felrode wolken voeren even felle buien aan. Liever zie ik Nederland kraakhelder in beeld. Dat betekent geen bui in het land. Hoewel, ook buienradar heeft het wel eens mis, is mijn ervaring. Motregen meet ze niet en die fijne druppels zijn ook niet fijn als je buiten loopt.

#3. Getij.nl
Ga je aan de kust vogels kijken, dan is het een wereld van verschil of het laag water is, of hoog. En zelfs ver landinwaarts is dat het geval, want ook op de grote rivieren heb je getijden. Check voordat je vogels gaat kijken aan de kust of langs de rivieren altijd het getij. En weet je waarom? In de Oosterschelde zoeken steltlopers als het hoog water wordt een hoogwatervluchtplaats op. Dat levert soms spectaculaire vogelzwermen op. Of: als het vloed is en het water komt steeds dichter bij de dijk, dan worden de steltlopers steeds dichter naar de dijk gedreven. Ideaal om ze dan te bekijken.

#4. Facebook
Tja, de sociale media doen ook vrolijk mee. Sommige groepen, daar heb je echt iets aan. De besloten groep Determinatie van planten en dieren bijvoorbeeld. Heel handig wanneer je niet weet welke soort je hebt gefotografeerd of gefilmd. Post een bericht met afbeelding en verhip, je krijgt vaak pijlsnel antwoord. En meestal het goede ook met daarbij een uitgebreide toelichting.

#5. Vogelkijkhut
Wandelen en vogels kijken is een ideale combinatie om fit te blijven. Maar vogels kijken vanuit een vogelkijkhut heeft ook zo zijn charmes. Zoek een vogelkijkhut of vogelscherm bij jou in de buurt via deze website. Ik heb al een groot aantal mooie natuurgebieden ontdekt via deze website.

#6. Birdpix
Digitale natuurbeleving, noem ik het. Soms ook niet verkeerd. En wie weet doe jij aan fotograferen en wil je je mooiste foto’s publiceren. Dat kan op deze website.

#7. Birding Breaks
Deze website kost je geld. En soms veel ook. Of toch niet. Je kunt je immers ook laten inspireren op deze website. Om vervolgens zelf een vakantiehuisje in de regio te huren. Dat kan ook heel eenvoudig via internet tegenwoordig. En wil je toch eens een bijzondere vogelreis maken? Dan ben je bij SNP denk ik op het juiste adres.

#8. Trektellen.nl
Tijdens de voor- en najaarstrek vliegen de meest bijzondere soorten zomaar langs de kust. Of door het binnenland. Sommige telposten registreren deze soorten feilloos. En het leuke is: dat trektellen is een heel internationale bezigheid. Ook een website waar je bijzondere locaties kunt ontdekken.

#9. Vogelblogs
Niets is leuker en leerzamer dan het lezen van de ervaringen van andere vogelaars. Nou, daar zijn er meerdere van. Ik geef je een paar namen van bekende vogelaars die een weblog bijhouden: Cornelis Fokker. Helaas post hij tegenwoordig zijn verhalen pas dagen nadat hij erop uit ging. Maar immer enthousiast en zeer deskundig. Adri de Groot. Geniet van de schitterende foto’s van deze vogelaar. Elke dag een paar foto’s. Een aanrader! René Smits. Ook al zo’n vogelaar die zeer bedreven is in het fotograferen van vogels. Nog meer inspiratie nodig? Zoek dan een natuurblog op in dit overzicht.

#10. Vogelbescherming Nederland
Het handige van de website van Vogelbescherming Nederland is dat je er ook een digitale vogelgids op vindt. Ik geef voor het ‘gewone’ werk eerlijk gezegd voorkeur aan een gewone vogelgids, maar op deze website kun je wel de vogelgeluiden beluisteren. En dat maakt soms toch net het verschil tussen wel en niet herkennen van een vogel.

Dit zijn mijn favorieten. Wie weet komen er nog meer bij. Die voeg ik dan ongetwijfeld. toe.

Mijn tips voor natuurbeleving en vogels kijken

Met deze tips beleef je de natuur nog intenser en komen de vogels letterlijk dichterbij:

(voor elk budget de drie beste opties)

(héél véél keuze, en zelfs met geheel contactloos verblijf en dus veilig!)

(voor elk budget een paar opties)

(per provincie gesorteerd)

(aantrekkelijke planten voor vogels, vlinders en andere insecten)

(lees hier mijn tips om spechten, mezen en roofvogels naar je tuin te lokken)

(mijn persoonlijke top tien)