stenen glooiing paapje

Gulzig paapje

Het paapje zul je in grote delen van het land tevergeefs zoeken. In het noordoosten van Nederland broedt nog een klein aantal. Ook als doortrekker is het paapje niet algemeen, lees ik in mijn geliefde vogelboek. En dus is het best bijzonder dat ik er eentje tegenkwam op de Maasvlakte. En laat hij nou net ook nog een enorme rups naar binnen werken!

Op de Westplaat had een vogelaar me al op het paapje gewezen. ‘In de greppel achter het oefenterrein van de brandweer.’ Daar zat hij ‘s ochtends, en ik was er begin van de middag. Geen paapje in de greppel, maar wel op de metershoge dijk. Aan de andere kant van de dijk ligt de monding van de Europoort. Zou je via het fietspad de dijk opgaan, dan heb je fraai uitzicht op de Stenen Glooiing. Dan sta je op de groene dijk linksboven op de foto boven dit artikel.

Opeens had het paapje een enorme rups in zijn snavel. De zwarte larve is qua lengte ongeveer even groot als het paapje zelf. Toch verdwijnt het insect met groot gemak in de opengesperde snavel. 

Een gulzig paapje dus. 

Paapje werkt een grote rups naar binnen.

De beste reisgidsen voor vogelaars: