Grutto’s in de weilanden

In de nieuwe Roots lees ik de colum van Saskia van Loenen, auteur van het boek Spotvogels. Ze schijnt nu bezig te zijn met een boek over de ijsvogel. Haar column is gewijd aan één van de mooiste lentevogels: de grutto. Zij heeft het geluk dat onze nationale trots letterlijk bij haar om de hoek zit. Ik kan haar dat helaas niet nazeggen, hoewel het maar weinig scheelt. Want de Donkse Laagten liggen hemelsbreed heus niet ver van ons huis vandaan.

Dit weekend ging is er vroeg in de ochtend op uit om de grutto’s te filmen. Ik had het vage vermoeden dat ze wel eens in de weilanden konden zitten. En dat vermoeden was juist. Ik was nog maar net op de Geerweg of ik hoorde een paartje vliegen. En eenmaal aanbeland bij het uitkijkpunt in de bocht zag ik er twee vlakbij. Ze liepen rustig naar voedsel te zoeken en zelfs toen ik uitstapte en me verstopte achter het hek (terwijl ze me natuurlijk aldoor in de gaten hielden) bleven ze gewoon rustig verder zoeken.

Aan de andere kant, in de weilanden bij de Broekmolen, ook al grutto’s. Ik zag zelfs een weiland met drie paar grutto’s dicht bij elkaar. Zou deze weelde het resultaat zijn van boeren die met een vriendelijk hart de weidevogels ontvangen in hun weiden? Ik vermoed het sterk, want in de Geerweg zag ik weer een plasdras-gebied. Het stond lekker onder water. Maar daar zag ik dit keer nu juist geen grutto’s. Wie weet komt dat nog. Prachtig ook om te zien dat er wel degelijk boeren zijn met oog voor de natuur!

Afijn, weet je een weiland bij jou in de buurt waar grutto’s broeden, dan weet je dat je er nu kans maakt om de grutto’s te zien.

Mijn tips voor natuurbeleving

Zo beleef je de natuur nog intenser!

(héél véél keuze, in nagenoeg heel Europa!)

(voor elk budget de drie beste opties)

(voor elk budget een paar opties)

(per provincie gesorteerd)

(aantrekkelijke planten voor vogels, vlinders en andere insecten)

(lees hier mijn tips om spechten, mezen en roofvogels naar je tuin te lokken)

(mijn persoonlijke top tien)