grutto in winterkleed

Grutto in versleten kleed

Het begin van de zomer betekent het einde van het broedseizoen. Kuikens uitgevlogen, de oudervogels hebben een zorg minder. En een versleten verenkleed. Je ziet het aan deze grutto. Die is bepaald niet rood meer. Hij is flets. De mooie kleur is eraf.

Ik filmde de grutto in het nieuwe natuurgebiedje achter Sint-Maartensdijk. Aan de Heideweg is een broedeiland aangelegd voor visdiefjes. Nou, van het te verwachten gekrijs was niets te horen. Doodse stilte was er. En dus deze ene grutto en een paar tureluurs een heel eind achterin de plas.

En ik maar nadenken hoe het toch kwam waarom dat broedeiland zo rustig was. Tot ik zojuist een filmpje uit 2016 van hetzelfde gebied opduikel. Toen was het broedeiland nog kaal. Gewoon lekker wat schelpen, ideaal voor grondbroeders als de visdief. Die er toen ook zaten. Je ziet zelfs een dwergstern neerdalen op het eiland.

Weggegooid gemeenschapsgeld

Nu is het broedeiland volgeschoten met planten. Onkruid zou je dat normaal gesproken noemen. Een eiland aanleggen is één, het onderhouden is twee. Eerlijk gezegd snap ik dat niet zo goed. Wordt er met veel geld een nieuw natuurgebied ingericht voor visdiefjes, bontbekplevieren en meer van die wadvogels, laat de beheerder vervolgens het onkruid vervolgens hoog opschieten. Dat is dan toch een nutteloze investering? Weggegooid gemeenschapsgeld?

Wat is er nu eenvoudiger om eens per jaar, vlak voor het broedseizoen, het onkruid te verwijderen? Mieter nog wat extra schelpen op het eiland, of overgiet het eiland met zout water zodat de planten dood gaan, en dan maar weer zien of de visdiefjes het eiland weer weten te vinden. Hetzelfde is gebeurd met het broedeiland op de Sint-Philipsland. Ook daar zijn de kruiden hoog opgeschoten. Geen visdief die er nog broedt. Jammer hoor.

Nou ja, dan maar de grutto bekijken. Die liep er dan weer wel:

Grutto in versleten kleed

De beste verrekijkers van dit moment (gerangschikt van goedkoop naar duur):

Ligt heerlijk in de hand.

Helder beeld, ook bij weinig licht.

Volledig multi-coated lenzen.

Door Roots Magazine verkozen tot beste verrekijker in deze prijsklasse.

Laag gewicht.

Haarscherp beeld.

Relatief laag gezicht.

Waterdicht!

Haarscherp beeld.

Hoogwaardige  lenzen.

Zeer helder en scherp beeld.

Hoog gebruikscomfort.

Scherp en lichtsterk beeld.

Hoog gebruikscomfort.

Relatief lichte verrekijker.

Scherp en lichtsterk beeld.

Hoog gebruikscomfort.

Relatief lichte verrekijker.

Betaalbaar model in deze prijsklasse.

Natuurgetrouw en helder beeld.

Ergonomisch zéér prettig model

Haarscherp beeld.

Superieure kleurneutraliteit.

Hoogwaardige technologie.

Scherp en helder beeld van rand tot rand.

Extreem breed beeld.

Zéér comfortabel.

Dé nieuwe reeks topkijkers van Swarovski. Levert nóg meer kijkgemak, helderheid, lichtheid, contrast en stabiliteit op. En met een gezichtsveld van 159 meter is dit model onovertroffen. De ab-so-lu-te topkijker van dit moment!

Na de NL Pure hét topmodel van Swarovski. Nog altijd een revolutionair model dat garant staat voor levenslang fabuleuze kijkervaringen. En nu ook nog eens behoorlijk in prijs verlaagd!

Hét topmodel van Zeiss dat niet alleen een fantastisch beeld oplevert, maar ook nog eens heerlijk in de hand ligt, weet ik uit ervaring. En het gezichtsveld van 148 meter is ook absoluut top. Een geweldige verrekijker!