grutto in winterkleed

Grutto in versleten kleed

Het begin van de zomer betekent het einde van het broedseizoen. Kuikens uitgevlogen, de oudervogels hebben een zorg minder. En een versleten verenkleed. Je ziet het aan deze grutto. Die is bepaald niet rood meer. Hij is flets. De mooie kleur is eraf.

Ik filmde de grutto in het nieuwe natuurgebiedje achter Sint-Maartensdijk. Aan de Heideweg is een broedeiland aangelegd voor visdiefjes. Nou, van het te verwachten gekrijs was niets te horen. Doodse stilte was er. En dus deze ene grutto en een paar tureluurs een heel eind achterin de plas.

En ik maar nadenken hoe het toch kwam waarom dat broedeiland zo rustig was. Tot ik zojuist een filmpje uit 2016 van hetzelfde gebied opduikel. Toen was het broedeiland nog kaal. Gewoon lekker wat schelpen, ideaal voor grondbroeders als de visdief. Die er toen ook zaten. Je ziet zelfs een dwergstern neerdalen op het eiland.

Weggegooid gemeenschapsgeld

Nu is het broedeiland volgeschoten met planten. Onkruid zou je dat normaal gesproken noemen. Een eiland aanleggen is één, het onderhouden is twee. Eerlijk gezegd snap ik dat niet zo goed. Wordt er met veel geld een nieuw natuurgebied ingericht voor visdiefjes, bontbekplevieren en meer van die wadvogels, laat de beheerder vervolgens het onkruid vervolgens hoog opschieten. Dat is dan toch een nutteloze investering? Weggegooid gemeenschapsgeld?

Wat is er nu eenvoudiger om eens per jaar, vlak voor het broedseizoen, het onkruid te verwijderen? Mieter nog wat extra schelpen op het eiland, of overgiet het eiland met zout water zodat de planten dood gaan, en dan maar weer zien of de visdiefjes het eiland weer weten te vinden. Hetzelfde is gebeurd met het broedeiland op de Sint-Philipsland. Ook daar zijn de kruiden hoog opgeschoten. Geen visdief die er nog broedt. Jammer hoor.

Nou ja, dan maar de grutto bekijken. Die liep er dan weer wel:

Grutto in versleten kleed

De beste verrekijkers van dit moment (gerangschikt van goedkoop naar duur):

Door Roots Magazine verkozen tot beste verrekijker in deze prijsklasse.

Laag gewicht.

Haarscherp beeld.

Ligt heerlijk in de hand.

Helder beeld, ook bij weinig licht.

Volledig multi-coated lenzen.

Relatief laag gezicht.

Waterdicht!

Haarscherp beeld.

Hoogwaardige  lenzen.

Zeer helder en scherp beeld.

Hoog gebruikscomfort.

Scherp en lichtsterk beeld.

Hoog gebruikscomfort.

Relatief lichte verrekijker.

Scherp en lichtsterk beeld.

Hoog gebruikscomfort.

Relatief lichte verrekijker.

Zéér lichtsterk.

Nagenoeg gelijkwaardig aan de absolute top, maar:

honderden euro's goedkoper!

Haarscherp beeld.

Superieure kleurneutraliteit.

Hoogwaardige technologie.

Scherp en helder beeld van rand tot rand.

Extreem breed beeld.

Zéér comfortabel.

Volgens velen de beste verrekijker van dit moment, en ook volgens de testers van Roots Magazine.

Dit model van Zeiss benadert het niveau van de Swarovski EL en ligt heerlijk in de hand, weet ik uit ervaring. Ook deze kijker levert een fabuleuze kijkervaring.

Een fantastische kijker met een geweldig contrast. Geeft meteen goed beeld, stelt gemakkelijk scherp en ligt goed in de hand.