Grote zilverreiger op de vlucht

Het is de tijd van de grote zilverreiger in de Alblasserwaard en de Brabantse Biesbosch. Ze zijn in deze maanden misschien wel talrijker dan zijn neef de blauwe reiger. Ze vallen met hun exotische lijf in ieder geval goed op in de groen-bruine omgeving. Gisteren filmde ik er een paar in de Biesbosch, waaronder één op de vlucht. Zo fantastisch leek me die opname eerlijk gezegd niet, maar toen ik de beelden terugzag, kwam ik daar op terug. Best mooi om een grote zilverreiger na te kijken terwijl hij wegvliegt. Ik heb de vlucht in mijn montage eerst flink versneld. Dat leek me best grappig en mijn kinderen moesten er ook wel om grinniken. Daarna speelt de video op ware snelheid af. Het slotbeeld is een sterke vertraging van de vlucht. Die vind ik eerlijk gezegd het mooist, zo niet prachtig. Let op de twee poten, zijn kop die even achteruit kijkt en de vleugels die licht als een laken door de lucht slaan.

de beste vogelgidsen 2016