Grote zilverreiger door Sjaak Huijer

Grote zilverreiger laat een straal

Een grote zilverreiger voor de hut in de Hellegatsplaten is zo bijzonder niet. Zitten er nauwelijks vogels, dan zie je er altijd wel een grote zilverreiger. Hetzelfde geldt trouwens voor de Alblasserwaard. Rij ik op weg naar mijn werk binnendoor naar Meerkerk, dan zie ik er altijd wel een paar in een weiland schuimen. Jagend op muizen, mollen, kikkers en al het andere wat ze kunnen verslinden.

Zoals je ziet regende het toen ik deze grote zilverreiger filmde. Bij regen zoek je een hut op, is mijn belangrijkste tip. Ik zat met Sjaak in De kluut, vorige week vrijdag. Sjaak maakte de foto’s die je aan het eind van het filmpje kunt bewonderen. Zo dicht zat de reiger voor de hut dat de foto’s lekker scherp uitvielen. De reiger had ons echter al snel in de gaten en wierp zich toen in de lucht. Maar niet voordat hij een witte straal naar buiten had geperst.

Let trouwens op de poten van de grote zilverreiger. Die zijn zwart. Ik lees in De slimste vogelgids, de gloednieuwe gids van Jan Rodts, dat de poten in de winter donker kleuren. Ik heb ze ook wel met roze-rode poten gezien, maar dat is dan weer in het voorjaar. Mooi hoor. De tijd dat mensen spontaan laten weten dat ze weer ‘een witte reiger’ hebben gezien in een weiland, is weer aangebroken. Al die reigers in de weilanden, dat duidt overigens ook op zoogdieren die de boeren liever zien gaan dan komen. Geen muizen en mollen, dan ook geen reigers. Dat vergeten sommige mensen wel eens. Dan zien ze een veel voorkomende soort als een plaag. Aalscholvers bijvoorbeeld. Maar dat is onzin. Als er veel grote zilverreigers of aalscholvers zijn, dan duidt dat erop dat er ook voldoende voedsel is. Want waar geen voedsel is, daar zal een zilverreiger of aalscholver nooit gaan jagen.

Grote zilverreiger in de Hellegatsplaten

De beste telescopen om vogels mee te kijken: