Grote zilverreiger door Sjaak Huijer

Grote zilverreiger laat een straal

Een grote zilverreiger voor de hut in de Hellegatsplaten is zo bijzonder niet. Zitten er nauwelijks vogels, dan zie je er altijd wel een grote zilverreiger. Hetzelfde geldt trouwens voor de Alblasserwaard. Rij ik op weg naar mijn werk binnendoor naar Meerkerk, dan zie ik er altijd wel een paar in een weiland schuimen. Jagend op muizen, mollen, kikkers en al het andere wat ze kunnen verslinden.

Zoals je ziet regende het toen ik deze grote zilverreiger filmde. Bij regen zoek je een hut op, is mijn belangrijkste tip. Ik zat met Sjaak in De kluut, vorige week vrijdag. Sjaak maakte de foto’s die je aan het eind van het filmpje kunt bewonderen. Zo dicht zat de reiger voor de hut dat de foto’s lekker scherp uitvielen. De reiger had ons echter al snel in de gaten en wierp zich toen in de lucht. Maar niet voordat hij een witte straal naar buiten had geperst.

Let trouwens op de poten van de grote zilverreiger. Die zijn zwart. Ik lees in De slimste vogelgids, de gloednieuwe gids van Jan Rodts, dat de poten in de winter donker kleuren. Ik heb ze ook wel met roze-rode poten gezien, maar dat is dan weer in het voorjaar. Mooi hoor. De tijd dat mensen spontaan laten weten dat ze weer ‘een witte reiger’ hebben gezien in een weiland, is weer aangebroken. Al die reigers in de weilanden, dat duidt overigens ook op zoogdieren die de boeren liever zien gaan dan komen. Geen muizen en mollen, dan ook geen reigers. Dat vergeten sommige mensen wel eens. Dan zien ze een veel voorkomende soort als een plaag. Aalscholvers bijvoorbeeld. Maar dat is onzin. Als er veel grote zilverreigers of aalscholvers zijn, dan duidt dat erop dat er ook voldoende voedsel is. Want waar geen voedsel is, daar zal een zilverreiger of aalscholver nooit gaan jagen.

Grote zilverreiger in de Hellegatsplaten

De beste telescopen om vogels mee te kijken:

Het paradepaardje van Swarovski! De revolutionaire telescoop met twee oculairs. Ik testte de Swarovski BTX op het Vogelfestival en was meteen verkocht. Wat een rust aan je ogen!

Een beest van een telescoop. Het paradepaardje van het gerenommeerde merk Zeiss. De Zeiss Victory Harpia 95 spotting scope beschikt over een superieure kwaliteit optisch glas en even superieure technische eigenschappen.

De ATX 95 is de nummer 1 in de Grote Telescopentest van Roots. De details spatten perfect je oog in. Neem daarbij het relatief lage gewicht en je sjouwt met een blij gezicht met deze telescoop door het veld. Verkrijgbaar met een rechte en een schuine inkijk.

Wat een geweldige telescoop is dit ook. En weet je wat ik zo prettig vind aan dit model? Die twee knoppen voor het scherpstellen. De eerste knop voor het iets grovere werk en de tweede knop voor het fijne werk. Ook een sterk punt is dat hij op een paar meter afstand scherp stelt. Plaats 3 in de Roots Grote Telescopen Test.

Zeer compact model. Het paradepaardje van Kowa. Degelijk, helder, grote klasse. Deze typeringen kenmerken deze telescoop. Dit is echt één van de vlaggenschepen van Kowa. Nadeel vind ik zelf dat het een telescoop is met een rechte inkijk. Ik geef voorkeur aan een schuin oculair. Maar goed, de optische kwaliteit van deze telescoop is excellent.

De Vortex Razor HD 27-60×85 Angled telescoop zie ik hoog prijken in verschillende testresultaten. Vanwege het gewicht en de helderheid van het beeld. Oculair en telescoop vormen één geheel. En dat heeft ook zijn voordelen. Al was het maar dat de kans op stof in je telescoop een stuk minder groot is. Wordt ook geroemd vanwege zijn heel gunstige prijs/kwaliteitverhouding.

Beste allround telescoop in de Roots Grote Telescopen Test.

Het andere topmodel van Swarovski is de Swarovski ATS 65 + 25-50x zoom. Ook deze telescoop heeft een loepzuiver beeld. Maar het allergrootste voordeel van deze telescoop is zijn verrassend lage gewicht. Nog geen veertienhonderd gram. Dit is de ideale telescoop om mee te nemen op reis. Hij weegt niets. Ook ideaal natuurlijk om mee te sjouwen over ruig terrein. Wat een genot om door te kijken!

Prettig geprijsde allround telescoop met uitstekende beeldprestaties!

Gelukkig hoeft een telescoop niet bovengemiddeld duur te zijn wil hij een excellent beeld leveren. Neem deze Meopta MeoPro 80 HD. Ik vind de kwaliteit van deze telescoop ook uitmuntend, maar de prijs is veel aantrekkelijker dan bovengenoemde modellen. Ik raad je aan om zelf ook deze telescoop eens aan een test te onderwerpen.