Grote zilverreiger in de Biesbosch en de Alblasserwaard

Pas vertelde boswachter Thomas van der Es ergens dat er in de Biesbosch soms wel duizend grote zilverreigers overnachten. Ik denk dat het in zijn boek De nieuwe Biesbosch was. Maar het kan ook in een interview zijn geweest ergens op internet. Wat me ook is bijgebleven dat veel grote zilverreigers die in de Biesbosch overnachten overdag de A15 overvliegen om ergens in de Alblasserwaard te gaan foerageren. Als het schemeren maken ze dat ze weer in de Biesbosch komen. De eilanden daar beschermen hen tegen een roofdier als de vos.
Dat was voor mij een verrassing. Natuurlijk, op mijn dagelijkse route naar mijn werk kom ik in de weilanden van de Alblasserwaard talloze grote zilverreigers tegen. Ze steken helder af tegen het egale groen van het Engels raaigras. Muizen, daar lopen ze voor in de wei. Want muizen zitten er, héél veel muizen. Vorige week stond ik bij Meerkerk stil op de oprit naar de A27. Ik zal iets van een afgekloven appel naar buiten hebben gegooid, want plots viel mijn oog op de talloze muizengaatjes in de berm. Als er in de weilanden evenveel muizengaatjes zitten als in die berm, dan kunnen de reigers nog wel even vooruit. En de buizerds ook, want daarvan miegelt het ook in de Alblasserwaard en de weilanden langs de A27. Een paar jaar geleden was er in grote delen van het land een muizenplaag en vooral in de weilanden van Zuid-Holland en Friesland. Van die overvloed profiteren de grote zilverreigers.

Dat is natuurlijk een wankele basis. Zoveel muizen in de winter, dat betekent dat extra veel grote zilverreigers overleven. Extra veel grote zilverreigers die heelhuids de winter doorkomen en aan een nest beginnen. Dat betekent extra veel kuikens. Voordat je nu visioenen krijgt van weilanden tjokvol grote zilverreigers: dat gaat niet gebeuren. Er komt vroeg of laat een jaar met een muizentekort. En dan sterven de grote zilverreigers bij bosjes en wordt de populatie gedecimeerd. Er ontstaat een nieuw evenwicht en wie weet volgt er in een volgend jaar met een muizenoverschot dan weer een sterke groei van van de populatie zilverreigers.

‘Mijn’ grote zilverreiger in de Biesbosch dacht niet aan de muizenjacht (voor zover grote zilverreiger kunnen denken, hoewel ik in het boek Vogelbrein las dat veel vogels beschikken over een hoge mate van intelligentie.) Hij schuilt voor de koude wind in het riet. Evenals de roerdomp die ik even daarvoor filmde. Op weg naar huis kwam ik in de Albasserwaard weer een grote zilverreiger tegen. Die was onmiskenbaar wel op jacht. Langs de slootkant. Vis en muizen dus. En een groot waterinsect gaat er ook wel in. En ach, een regenworm ook.

De beste verrekijkers van dit moment (ingedeeld naar prijsklasse, dus per prijsklasse het beste model):

Ligt heerlijk in de hand.

Helder beeld, ook bij weinig licht.

Volledig multi-coated lenzen.

Door Roots Magazine verkozen tot beste verrekijker in deze prijsklasse.

Laag gewicht.

Haarscherp beeld.

Relatief laag gezicht.

Waterdicht!

Haarscherp beeld.

Hoogwaardige  lenzen.

Zeer helder en scherp beeld.

Hoog gebruikscomfort.

Scherp en lichtsterk beeld.

Hoog gebruikscomfort.

Relatief lichte verrekijker.

Scherp en lichtsterk beeld.

Hoog gebruikscomfort.

Relatief lichte verrekijker.

Betaalbaar model in deze prijsklasse.

Natuurgetrouw en helder beeld.

Ergonomisch zéér prettig model

Haarscherp beeld.

Superieure kleurneutraliteit.

Hoogwaardige technologie.

Scherp en helder beeld van rand tot rand.

Extreem breed beeld.

Zéér comfortabel.

Dé nieuwe reeks topkijkers van Swarovski. Levert nóg meer kijkgemak, helderheid, lichtheid, contrast en stabiliteit op. En met een gezichtsveld van 159 meter is dit model onovertroffen. De ab-so-lu-te topkijker van dit moment!

Na de NL Pure hét topmodel van Swarovski. Nog altijd een revolutionair model dat garant staat voor levenslang fabuleuze kijkervaringen. En nu ook nog eens behoorlijk in prijs verlaagd!

Hét topmodel van Zeiss dat niet alleen een fantastisch beeld oplevert, maar ook nog eens heerlijk in de hand ligt, weet ik uit ervaring. En het gezichtsveld van 148 meter is ook absoluut top. Een geweldige verrekijker!