Grote zaagbekken in de Stellendamse haven

Een drukte van belang was het in de Stellendamse haven. Futen, veel futen. Zo’n grote groep, ik schat wel vijftig, heb ik nog niet vaak gezien. Natuurlijk de aalscholvers, die zwarte rakkers die in het snelstromende water vissen. Een paar middelste zaagbekken en opeens zowaar ook een viertal grote zaagbekken. Dat was onverwacht, want de Stellendamse haven is buitendijks en dus zout. En grote zaagbekken zitten over het algemeen juist op zoet water.

Althans, ik zie ze vrijwel uitsluitend op zoet water. In de haven van Ooltgensplaat bijvoorbeeld. En in de Brabantse Biesbosch. Maar op zout niet eerder. De ANWB Vogelgids van Europa geeft me gelijk, maar laat de mogelijkheid van het zoute toch open: ‘Weinig op zout water.’ Welnu, vandaag dus vier grote zaagbekken in een zoute haven. Een haven met vissersschepen die onderdeel zijn van een oorlogsvloot. Want hoeveel van die vissersschepen daar in Stellendam zijn voorzien van de betwiste pulskor? De vismethode waarbij vissen worden het net in worden gestimuleerd door elektrische schokjes. Trouwens, naast die haven ligt een machtig mooi natuurgebied: de Kwade Hoek. In het wandelboek Het hele jaar door op stap van Natuurmonumenten vind je een uitgewerkte route. Lekker uitwaaien in de haven en in dit prachtige gebied.




Lomp en ploertige lobby

Maar helaas, de overheden spraken ooit af dat een nieuwe vismethode pas ingezet mag worden na fiks wetenschappelijk onderzoek. En dus mocht Nederland vijf procent van zijn vloot voorzien van de pulskor. Maar geef een Hollander een hand, en hij rooft je arm. En dus werd veertig procent voorzien van de pulskor. En om ons imago helemaal recht te doen: de lobby vanuit Den Haag en vissend Nederland was kennelijk zo lomp en ploertig dat de andere lidstaten de pulskor af serveerden. Ondertussen sleepten de Hollanders ook nog eens de visgronden van hun Franse collega’s leeg. Al met al geen aanpak waarmee je sympathie voor je zaak wint. En nu huilen onze vissers met de zeewolven mee en zijn ze in oorlog met de rest van vissend Europa.

Welnu, de hele toestand gaat aan de grote zaagbekken voorbij. Die hebben geen behoefte aan de pulskor. Hoewel, dat schrijf ik nu wel, maar is het werkelijk? Stel dat het inderdaad zo is dat de pulskor het onderwaterleven verwoest. Dat garnalen, zandalen, krabbetjes, vlokreeftjes en nog meer van dat kleins de elektrocutie niet overleven? Dan verandert het daar onder water alsnog in een woestijn. Wat die Hollandse vissers ook beweren. En mogen alle zeevogels die afhankelijk zijn van kleine zeebeesten wensen dat ze een pulskor op hun snavel konden installeren. Opdat ze konden concurreren met het geweld van de Hollandse oorlogsvissers.

Mijn voorlopige mening over de pulskwestie

Even kort mijn voorlopige mening over de pulskwestie (voor wie daar op zit te wachten): de Hollandse vissers hebben met goedkeuring van de Nederlandse overheid de regels opgerekt en naar hun hand gezet. En krijgen daarvoor nu het deksel op de neus. Het wetenschappelijk onderzoek naar de effecten van de pulskor is nog niet afgerond. Dan snap ik dat andere landen nog niet overtuigd zijn. Daarnaast mis ik in de hele discussie aandacht voor de Franse kant van de zaak. Hoe duurzaam vissen de Fransen? Er wordt beweerd dat zij kleinschalig vissen, met nauwelijks bijvangst. Is dat zo? Ik zag tijdens onze vakantie in de haven van Boulogne-sur-Mer ook grote vissersschepen liggen. Hoewel ik te doen heb met de Hollandse vissers, heb ik de indruk dat zij naar goede Hollandse gewoonte zich een te brutale houding hebben aangemeten. De Hollandse, Franse of Britse, het kan mij niet zo heel veel schelen onder welke vlag de vis gevangen wordt, als er maar duurzaam en verantwoord wordt gevist.

Nu liever over naar de grote zaagbekken. Die zijn veel mooier dan een vissersschuit. Ik filmde ze met de camera op mijn grondstatief. Dat ding begin ik steeds  meer te waarderen.

De beste telescopen om vogels te kijken:

Het paradepaardje van Swarovski! De revolutionaire telescoop met twee oculairs. Ik testte de Swarovski BTX op het Vogelfestival en was meteen verkocht. Wat een rust aan je ogen!

Een beest van een telescoop. Het paradepaardje van het gerenommeerde merk Zeiss. De Zeiss Victory Harpia 95 spotting scope beschikt over een superieure kwaliteit optisch glas en even superieure technische eigenschappen.

Een allround telescoop die zeer lichtsterk is en een volkomen natuurgetrouw beeld levert.

Kan de vergelijking met vergelijkbare modellen van Swarovski, Zeiss en Leica prima doorstaan, sterker, presteert vaak nog beter dan de modellen van deze topmodellen die honderden euro's duurder zijn.

Stelt door de dual focus zéér nauwkeurig scherp.

De ATX 95 is de nummer 1 in de Grote Telescopentest van Roots. De details spatten perfect je oog in. Neem daarbij het relatief lage gewicht en je sjouwt met een blij gezicht met deze telescoop door het veld. Verkrijgbaar met een rechte en een schuine inkijk.

Wat een geweldige telescoop is dit ook. En weet je wat ik zo prettig vind aan dit model? Die twee knoppen voor het scherpstellen. De eerste knop voor het iets grovere werk en de tweede knop voor het fijne werk. Ook een sterk punt is dat hij op een paar meter afstand scherp stelt. Plaats 3 in de Roots Grote Telescopen Test.

Het paradepaardje van Kowa. Deze scope is voorzien van een groot 99mm zuiver fluorietkristalobjectief dat ook bij weinig licht een geweldig beeld oplevert. Chromatische abberatie is vrijwel volledig geëlimineerd. En daarbij komt dat hij relatief licht van gewicht is.

De Vortex Razor HD 27-60×85 Angled telescoop zie ik hoog prijken in verschillende testresultaten. Vanwege het gewicht en de helderheid van het beeld. Oculair en telescoop vormen één geheel. En dat heeft ook zijn voordelen. Al was het maar dat de kans op stof in je telescoop een stuk minder groot is. Wordt ook geroemd vanwege zijn heel gunstige prijs/kwaliteitverhouding.

Heb je een kleiner budget dan is dit een heel goed alternatief als je op zoek bent naar een 'grote' telescoop.

Beste allround telescoop in de Roots Grote Telescopen Test.

Het andere topmodel van Swarovski is de Swarovski ATS 65 + 25-50x zoom. Ook deze telescoop heeft een loepzuiver beeld. Maar het allergrootste voordeel van deze telescoop is zijn verrassend lage gewicht. Nog geen veertienhonderd gram. Dit is de ideale telescoop om mee te nemen op reis. Hij weegt niets. Ook ideaal natuurlijk om mee te sjouwen over ruig terrein. Wat een genot om door te kijken!

Toen ik dit model testte, vond ik hem t.o.v. de Kowa Spotting Scope TSN-66A Prominar de mindere.

Prettig geprijsde allround telescoop met uitstekende beeldprestaties!

Gelukkig hoeft een telescoop niet bovengemiddeld duur te zijn wil hij een excellent beeld leveren. Neem deze Meopta MeoPro 80 HD. Ik vind de kwaliteit van deze telescoop ook uitmuntend, maar de prijs is veel aantrekkelijker dan bovengenoemde modellen. Ik raad je aan om zelf ook deze telescoop eens aan een test te onderwerpen. 

N° 10 Vortex Viper HD 20-60x85

Voor het nog iets kleinere budget. De Vortex Viper heb ik opgenomen in dit overzicht om te laten zien dat je ook me een iets minder groot budget toch een goede telescoop kunt aanschaffen. Natuurlijk, ga je de Vortex Viper vergelijken met één van de 'beesten' hierboven, dan zul je prestatieverschillen gaan zien. Met name in donkerder omstandigheden én bij volledig inzoomen, dus bij sterker vergroten. Maar heb je geen zin om de hoofdprijs te betalen voor een telescoop, dan verzeker ik je dat dat ook niet hoeft. Ook met deze goedkopere telescoop kun je in de meeste gevallen prima uit de voeten.