Grote zaagbekken op het ijs
Tijdens onze vogeltocht over Goeree-Overflakkee afgelopen zaterdag kwamen we door het slaperige dorpje Oude-Tonge. Tot dan toe hadden we bar weinig kunnen filmen en fotograferen, maar in het water langs de Oostdijk begon de victorie. Eerst zag Sjaak al een waterral over het ijs schuifelen. Helaas verdween die in het riet. Op het ijs lagen twee grote zaagbekken te rusten. Vrouwtjes. En op het water was er eentje druk bezig haar veren te poetsen. En de watervogels, normaal gesproken heel schuw, lieten zich geduldig filmen.

De filmer hield daarbij alle regels in acht. Hij lag plat op zijn buik op een betonnen balk en hield de camera strak op de vogels gericht. De fotograaf meende echter aan de wandel te moeten gaan. Met zijn camera in de aanslag zo dicht mogelijk naar de zaagbekken toe. Nu moet je weten: in landen als Rusland wordt er flink gejaagd op grote zaagbekken. Dus al wat menselijk is en zich merkwaardig gedraagt, is verdacht. En dus schoven de grote zaagbekken al snel van het ijs het water in. Vreemde passanten worden met argusogen bekeken. Voor mij een gelukje dat de vogels nog in beweging kwamen.

Grote zaagbekken zijn in deze weken nog vrij algemeen op Goeree-Overflakkee. Op de zoete wateren rond Ooltgensplaat en Oude-Tonge kun je ze in groepjes zien zwemmen. Mannetjes én vrouwtjes. De snavels zijn van binnen bezet met scherpe kartels. Geen enkele vis, hoe slijmerig ook, maakt ook maar een kleine kans op ontsnappen. Meestervissers zijn het die wintergasten uit het hoge noorden.

Dan nu de grote zaagbekken op het ijs met een bijzondere ijspartij als intro. De conversatie aan het eind is geen foutje. Soms moet je het gesproken woord laten staan, vind ik.

De beste lichtgewicht verrekijkers van dit moment:

Topmodel van Swarovski dat onlangs is verbeterd. Verkrijgbaar in de modellen 8x30 en 10x30. De modellen met het laagste gewicht in dit overzicht, namelijk 490 gram. De beste lichtgewicht verrekijker van dit moment.

De Meopta MeoStar is ook een topmodel. En iets goedkoper dan Swarovski en Leica. Gewicht is met 595 gram wel iets zwaarder.

Een topmodel van het gerenommerde merk Zeiss. Met 630 gram zijn deze modellen ook weer niet superlicht.

Verkrijgbaar in de modellen 8x32 en 10x32. Een topmodel van een topmerk. Het gewicht ligt op zo'n 650 gram en dat is nog niet eens héél licht.