Grote zaagbek voor de Brouwersdam

Deze week had ik al een paar meldingen gezien van de grote zaagbek voor de Brouwersdam. Dat op zich is bijzonder genoeg. Niet dat de grote zaagbek zo’n zeldzame wintergast is in ons land, maar wel dat hij (beter: zij) op het zoute te zien is. Grote zaagbekken zie je vooral op zoet water. En dus vanmorgen in alle vroegte naar de Brouwersdam waar ik haar al snel zag jagen aan de buitenzijde van de spuisluis.

Tijdens een duik rende ik snel naar beneden om me op een pluk mossels te installeren. Niet alleen de grote zaagbek kwam naderbij, ook een kuifduiker waagde het om me te naderen. En in de spuisluis zwommen een stuk of vijf zeehonden, ook altijd leuk om gade te slaan.

In dit filmpje zie je de grote zaagbek. Halverwege zie je de grote samen met de middelste zaagbek, zie je meteen het verschil. En ik geef je vier tips voor locaties op Goeree-Overflakkee waar je de grote zaagbek ook kunt zien: