Grote weerschijnvlinder (Apatura iris)




De grote weerschijnvlinder stond er niet best voor in Nederland. Nu schijnt hij volgens de Vlinderstichting voorzichtig met een comeback bezig te zijn in ons land. En dat is voorwaar goed nieuws! Mocht je je afvragen waarom het nou zo belangrijk is dat ook kleine beestjes als insecten voor onze natuur behouden blijven, kijk dan maar eens naar de opname hiernaast. Dit is toch gewoon een schitterende vlinder waarvoor massa’s mensen zo’n tropische vlinderkas zouden bezoeken? Ik filmde hem tussen de bergdorpen Forno en Campello Monti in Noord-Italië, in een dal waar ik nog veel meer bijzondere vlinders filmde. De grote weerschijnvlinder mag dan mooi zijn, zijn gewoonte om de sappen van kadavers te nuttigen doet veel mensen walgen. Gelukkig zat mijn grote weerschijnvlinder op een rotsblokje naast een bergbeekje. Een stuk frisser.

Uiterlijk
De grote weerschijnvlinder is echt een joekel van een vlinder. Die zie je niet over het hoofd. Hij is zwart, maar als je onder een bepaalde hoek kijkt, zie je het prachtige blauw oplichten. Twee ogen lichten op de ondervleugel op. De witte cellen staan ongeveer in eenzelfde patroon als bij de kleine ijsvogelvlinder of grote ijsvogelvlinder. Ik raad je altijd aan om foto’s te maken van je vlinderwaarnemingen. Kun je achteraf altijd in je vlindergids bepalen welke soort het was.

Leefgebied
De grote weerschijnvlinder leeft in loofbossen. In Nederland is hij zeldzaam.

Vliegperiode
De grote weerschijnvlinder zie je in de zomer vliegen, in de maanden juni tot en met augustus.

Gelijkende soorten
Je zou de grote weerschijnvlinder kunnen verwarren met de grote ijsvogelvlinder, de kleine ijsvogelvlinder en de blauwe ijsvogelvlinder. Bij al deze zwarte vlinders staan de witte cellen in een flauwe V-vorm. Maar geen van deze vlinders hebben die prachtige blauwe zweem op de vleugels.

Tips van visdief

dagvlinders veldgids voor Europa en noordwest afrika

veldgids bijen voor Nederland en Vlaanderen

veldgids dagvlinders