Grote saterzandoog (Satyrus ferula)
De grote saterzandoog is wat de naam al zegt: groot. Je kunt hem haast niet missen. Ik zag de eerste exemplaren tijdens onze vakantie in Noord-Italië. In Nationaal Park Val Grande gingen ze echter niet zitten. Een paar dagen later, tussen de bergdorpen Forno en Campello Monti had ik meer geluk: er zat er een zich op te warmen in de ochtendzon. Haast zo groot als een koningspage, alleen dan veel donkerder. Echt een mooie grote donkere dagvlinder!

Uiterlijk
De grote saterzandoog is donker. Ik filmde een mannetje. Die zijn egaal bruin met een paar witte oogvlekken. De vrouwtjes hebben rond die witte oogvlekken een paar oranje vlekken.

Leefgebied
De grote saterzandoog is typisch een vlinder van Zuid-Europa. En meer bepaald: van bergachtig gebied. Hij komt voor van Zuid-Frankrijk tot Griekenland en alles tussen die landen ligt.

Vliegperiode
De vliegperiode van de grote saterzandoog is de zomer, in de maanden juni en augustus kun je hem zien vliegen.

Gelijkende soorten
Elke donkere vlinder lijkt op de grote saterzandoog. Vooral de vrouwtjes zou je kunnen verwarren met een flinke erebia. Erebia’s hebben namelijk ook vaak van die vage oranje vlekken. Eerlijk gezegd vind ik de familie der erebia’s een van de meest lastige families. Zo lastig dat ik in Italië nauwelijks naar de erebia’s heb omgekeken. Ik kan uren naar die erebia’s turen en dan weet ik nog niet wat het is.

Tips van visdief

dagvlinders veldgids voor Europa en noordwest afrika

veldgids libellen

veldgids dagvlinders