Grote parelmoervlinder (Argynnis aglaja)




Zeldzaam in Nederland, helaas. De grote parelmoervlinder vind je in ons land alleen nog op de Hoge Veluwe en op de Waddeneilanden. Ga dan eens naar Oostenrijk of de Franse Alpen. Daar kwam ik deze imposante dagvlinder een aantal keer tegen.

Uiterlijk
De grote parelmoervlinder is oranje met op de bovenvleugels zwarte stippen en vlekken. Op de onderzijde prijkt een aantal witte of zilveren stippen, de parelmoervlekken. Op de onderzijde zie je ook een groenige waas.

Leefgebied
De grote parelmoervlinder heeft robuuste natuurgebieden nodig. Robuust in de zin van: uitgestrekt en ongerept. En er moeten viooltjes groeien, de waardplant van deze dagvlinder. In de Alpen kwam ik hem tegen op open plekken vlak onder of op de boomgrens. Kenmerk van die open plekken is dat ze te midden van kruidenrijke stukken grasland lagen.

Vliegperiode
Ga je in de zomermaanden op vakantie naar een van de Alpenlanden, dan heb je een beste kans om de grote parelmoervlinder te zien. Hij vliegt namelijk in de periode juni tot en met augustus.

Gelijkende soorten
Er is een aantal parelmoervlinders die ongeveer even groot zijn als de grote parelmoervlinder. De keizersmantel bijvoorbeeld. Maar die heeft geen zilveren stippen op de ondervleugel, maar zilveren kronkelstrepen. De braamparelmoervlinder is iets kleiner, maar het scheelt niet veel. Deze heeft echter ook geen zilveren stippen op de ondervleugel, maar een aantal zilveren cellen die tegen elkaar aan liggen. De duinparelmoervlinder tenslotte, heeft wel zilveren stippen op de ondervleugels. Maar daar ontbreken dan weer die wat vagere witte vlekken op de ondervleugels. Kortom, de grote parelmoervlinder is niet de lastigste parelmoervlinder om te herkennen.

Tips van visdief

nachtvlinders paul waring

zakgids dagvlinders voor Nederland en Vlaanderen

dagvlinders veldgids voor Europa en noordwest afrika