dode buizerd

Een grote klap en toen: een dode buizerd

Vanmorgen had ik voor mijn werk een afspraak in Zwolle. En dus begon ik opgewekt aan een ritje van zo’n anderhalf uur vanuit de Alblasserwaard. (Te) hard rijden, daar doe ik niet aan. Dus met een verantwoorde gang over de A27 en later over de A28. Kalm gleden onder mijn voeten de kilometers weg totdat ik wakker schrok van een enorme klap. Tegen de portier en het raam naast me. In een flits zag ik de buizerd nog weg spatten en toen was het voorbij. Ik reed immers toch zo’n 110 kilometer per uur. Gelukkig had ik geen last van een reflex of zo, dus kon ik de rit vervolgen. Hoewel: mijn buitenspiegel hing er maar slapjes bij. Die liet zich op een parkeerplaats gelukkig weer repareren.
Goed. Zie hier de ironie van het leven. Vogelaar rijdt beschermde roofvogel dood. Want dood is hij, kan niet missen. Wat een klap was dat. Nog een geluk dat hij niet op mijn voorruit kwam, want ik ben er niet zeker van dat die heel blijft. Vorig jaar plukte ik in één week twee aangereden buizerds van de snelweg (beide nog in leven). Wat me opviel was dat ze helemaal niet zo zwaar zijn. Maar de knal vanmorgen mocht er zijn!

Wat de laatste actie van de buizerd is geweest zie je op de foto boven dit artikel. Zijn uitwerpselen sieren zo ongeveer de hele zijkant van mijn auto. Hopelijk was de buizerd op slag dood, want enige kans op overleven zal hij niet gehad beter. Beter in ene keer naar de andere wereld dan roemloos creperen langs de snelweg.

Helaas. Buizerds worden heel vaak slachtoffer van het verkeer. ‘Mijn’ buizerd kwam van links. Ik vermoed uit een van de bomen langs de A28 bij Harderwijk. Zag hij een muis in de berm rechts van me? En had hij alleen oog voor zijn prooi en niet voor het voorbij razende verkeer? Zo gaat het dus, het dood rijden van een buizerd. En weet je wat het ook was? Ik zag hem niet eens aankomen vliegen! Een klap, een korte flits van een buizerd en toen weg.

Ik ben verder gereden zonder te stoppen. Dat leek me voor mezelf levensgevaarlijk. Vanaf vandaag dus een buizerd minder op de wereld. Je zult begrijpen: ik film ze liever terwijl ze hun omgeving afspeuren. En dat kan eruit zien zoals in het filmpje hieronder. Die buizerd was er ook bijna geweest trouwens. Hij lag ondervoed in het Alblasserbos. Maar een oplettende voorbijganger vond hem en belde de dierenambulance. Na herstel vliegt hij nu weer rond in de Alblasserwaard. Gelukkig toch nog een opgewekte zin om deze bijdrage te besluiten.

De mooiste boeken over roofvogels:

Hét standaard over roofvogels voor Nederland en België.

Vliegbeelden van alle roofvogels in Europa en ver erbuiten.

Must-have voor elke vogelaar!

Een geweldige gids om roofvogels te leren herkennen.

Lees alles over de zeearend in Nederland.

'Onderhoudend kijk- en leesboek.' - dagblad Trouw.

Eén van de mooiste vogelboeken die ik ooit heb gelezen.

Het bijzondere verhaal over de grauwe kiekendief in Groningen.

Een heel praktisch hulpmiddel bij het snel herkennen van de meest voorkomende roofvogels.

Een handige uitvouwkaart. 

In één oogopslag alle soorten in beeld.

Een mooi en helder geschreven boek over alle uilen en roofvogels van Europa.

Foto's van tientallen gerenommeerde fotograferen uit verschillende landen.

Alle voorkomende soorten roofvogels in Europa in beeld.

Een lust voor het oog en een feest om te lezen.

Weergaloos boek van dé roofvogelman van de Lage Landen.

Ga je met een speciale missie het veld in dan kan de Zakgids roofvogels van Europa heel handig zijn.

Praktisch in gebruik: je kunt immers sneller zoeken dan in een gewone zakgids.

Compact en toegankelijk geschreven veldgidsje dat alle roofvogels en uilen in Europa beschrijft. 

Indrukwekkend mooi boek over alle uilen van Europa.