grote karekiet in de camargue

Grote karekiet zingt uit volle borst

Tot de mooiste waarnemingen tijdens mijn vakantie in de Camargue eind april behoort ongetwijfeld die van de grote karekiet. Met deze rietvogel gaat het in Nederland niet best (hoewel het aantal waarnemingen dit voorjaar mij dan wel weer meevalt, zelfs bij mij in de buurt wordt hij hier en daar gezien en gehoord). Ik had althans deze rietvogel van het formaat spreeuw nog nooit gehoord of gezien. En in de Camargue op maar liefst twee plaatsen!

De eerste keer dat ik er een paar zag, was achter Domaine de Méjanes. Langs het hobbelweggetje liep een sloot met een brede rietkraag. En daar waar een struik stond, dook er pardoes naar beneden. En een paar dagen later filmde ik er eentje in Étang de Scamandre. Daar dook er één op in een struik.

Het geluid van een grote karekiet is overweldigend. Ik vermoed dat ook de kleine karekiet zijn naam aan de zang van zijn grote broer te danken heeft. Met een beetje verbeeldingskracht hoor je telkens loeihard ‘karekiet – karekiet – karekiet’ vanuit de struik klinken. Bij de kleine karekiet komt nog wat meer variatie uit de keel gestroomd. Daar is het gehalte ‘karekiet’ toch iets minder. Ook een mooie zang natuurlijk, maar een geducht aantal decibellen minder.

Wel een lastig te filmen klant trouwens. De grote rietvogel duikt subiet het riet in zodra hij iemand ziet. Om weliswaar na verloop van tijd weer omhoog te klauteren, maar altijd precies aan de andere kant van de struik. Achter een aantal takken. Gelukkig waaide het stevig, waardoor de struik af en toe open woei.

Wat een geweldig beest!

PS. De foto boven dit artikel is gemaakt door Joerg Mager. Ik heb hem met toestemming gedownload op Saxifraga.

Gefilmd in de Camargue

De beste verrekijkers om vogels te kijken:

Ligt heerlijk in de hand.

Helder beeld, ook bij weinig licht.

Volledig multi-coated lenzen.

Door Roots Magazine verkozen tot beste verrekijker in deze prijsklasse.

Laag gewicht.

Haarscherp beeld.

Relatief laag gezicht.

Waterdicht!

Haarscherp beeld.

Hoogwaardige  lenzen.

Zeer helder en scherp beeld.

Hoog gebruikscomfort.

Scherp en lichtsterk beeld.

Hoog gebruikscomfort.

Relatief lichte verrekijker.

Scherp en lichtsterk beeld.

Hoog gebruikscomfort.

Relatief lichte verrekijker.

Betaalbaar model in deze prijsklasse.

Natuurgetrouw en helder beeld.

Ergonomisch zéér prettig model

Haarscherp beeld.

Superieure kleurneutraliteit.

Hoogwaardige technologie.

Scherp en helder beeld van rand tot rand.

Extreem breed beeld.

Zéér comfortabel.

Dé nieuwe reeks topkijkers van Swarovski. Levert nóg meer kijkgemak, helderheid, lichtheid, contrast en stabiliteit op. En met een gezichtsveld van 159 meter is dit model onovertroffen. De ab-so-lu-te topkijker van dit moment!

Na de NL Pure hét topmodel van Swarovski. Nog altijd een revolutionair model dat garant staat voor levenslang fabuleuze kijkervaringen. En nu ook nog eens behoorlijk in prijs verlaagd!

Hét topmodel van Zeiss dat niet alleen een fantastisch beeld oplevert, maar ook nog eens heerlijk in de hand ligt, weet ik uit ervaring. En het gezichtsveld van 148 meter is ook absoluut top. Een geweldige verrekijker!