grote karekiet in de camargue

Grote karekiet zingt uit volle borst

Tot de mooiste waarnemingen tijdens mijn vakantie in de Camargue eind april behoort ongetwijfeld die van de grote karekiet. Met deze rietvogel gaat het in Nederland niet best (hoewel het aantal waarnemingen dit voorjaar mij dan wel weer meevalt, zelfs bij mij in de buurt wordt hij hier en daar gezien en gehoord). Ik had althans deze rietvogel van het formaat spreeuw nog nooit gehoord of gezien. En in de Camargue op maar liefst twee plaatsen!

De eerste keer dat ik er een paar zag, was achter Domaine de Méjanes. Langs het hobbelweggetje liep een sloot met een brede rietkraag. En daar waar een struik stond, dook er pardoes naar beneden. En een paar dagen later filmde ik er eentje in Étang de Scamandre. Daar dook er één op in een struik.

Het geluid van een grote karekiet is overweldigend. Ik vermoed dat ook de kleine karekiet zijn naam aan de zang van zijn grote broer te danken heeft. Met een beetje verbeeldingskracht hoor je telkens loeihard ‘karekiet – karekiet – karekiet’ vanuit de struik klinken. Bij de kleine karekiet komt nog wat meer variatie uit de keel gestroomd. Daar is het gehalte ‘karekiet’ toch iets minder. Ook een mooie zang natuurlijk, maar een geducht aantal decibellen minder.

Wel een lastig te filmen klant trouwens. De grote rietvogel duikt subiet het riet in zodra hij iemand ziet. Om weliswaar na verloop van tijd weer omhoog te klauteren, maar altijd precies aan de andere kant van de struik. Achter een aantal takken. Gelukkig waaide het stevig, waardoor de struik af en toe open woei.

Wat een geweldig beest!

PS. De foto boven dit artikel is gemaakt door Joerg Mager. Ik heb hem met toestemming gedownload op Saxifraga.

Gefilmd in de Camargue

De beste verrekijkers om vogels te kijken: