vrouwtje grote bonte specht

Grote bonte specht in haar nest

Wandelde ik zaterdag door de Ridderkerkse Gorzen, zag ik nauwelijks een vogel. Horen deed ik ze wel, van koolmees tot ijsvogel en buizerd. Een groene specht vloog uit het bos en verdween over de Crezéepolder. Tot een grote bonte specht neerstreek op een boom niet heel ver voor me.

De grote bonte specht, een vrouwtje (geen rood op de kop en in de nek), inspecteerde een uitgehakt nest en kroop er in. Een paar keer steekt ze haar kop nieuwsgierig naar buiten om dan het nest te verlaten.

Later die dag zag ik vanuit onze woonkamer nog een specht voorbij vliegen over de Randweg. Hij streek neer in de top van één van de jonge bomen. Eer dat ik mijn camera uit de tas had, was hij alweer verdwenen. Zelfs al woon je midden in een dorp, dan nog kun je een specht in de tuin krijgen. Hoe je een specht in je tuin lokt, lees je hier.

Grote bonte specht in een nest

De beste verrekijkers voor kinderen:

Voor de allerjongste kinderen licht ik er toch een verrekijker van een paar tientjes uit: de Bushnell Powerview 8×21. Heel veel licht komt er niet door, maar voor overdag is het voldoende. Voor kinderen van een jaar of vier of vijf aan wie je nog geen verrekijker van tachtig euro of meer wilt uitgeven, is dit een leuk instapmodelletje. 

Dit vind ik nou echt een fraaie verrekijker voor kinderen. Vergroting van acht keer is perfect. De diameter van de lens is 42 millimeter, en dat betekent dat het met de lichtsterkte goed zit. Het gewicht is opmerkelijk laag: nog geen 300 gram en dat maakt dit model uitermate geschikt voor kinderen.

    Een heel compacte verrekijker met een gewicht van iets meer dan 400 gram. De vergroting van tien keer is wel iets gevoeliger voor trillingen, en daarom is dit model geschikt voor kinderen vanaf een jaar of tien. Maar die zullen er zeker veel plezier aan beleven!

    Een verrekijker met een gewicht van 575 gram. Een stoer model dus, voor sommige kinderen een aangenaam kenmerk. Een goed instapmodel voor wat oudere kinderen. De doorsnede van de lenzen is 42 millimeter en dat betekent dat deze verrekijker overdag goed presteert.

    Een leuke dakkantkijker voor relatief weinig geld. Een heel laag gewicht, namelijk iets meer dan 200 gram en dat verkleint de kans op trillingen doordat de verrekijker te zwaar is. Geschikt voor jongere kinderen vanaf een jaar of acht.

    Dit model is beduidend lichter dan de verrekijkers hierboven. En dat betekent een kleinere kans op vervelende trillingen. Geschikt voor kinderen vanaf acht jaar.

    Een verrekijker voor kinderen met veel kracht in de armen. Het gewicht is namelijk ruim 710 gram. Bovendien is de vergroting 10 keer en dat betekent dat deze verrekijker gevoelig is voor trillingen. Alleen geschikt voor kinderen vanaf een jaar of dertien, schat ik in.