vrouwtje grote bonte specht

Grote bonte specht in haar nest

Wandelde ik zaterdag door de Ridderkerkse Gorzen, zag ik nauwelijks een vogel. Horen deed ik ze wel, van koolmees tot ijsvogel en buizerd. Een groene specht vloog uit het bos en verdween over de Crezéepolder. Tot een grote bonte specht neerstreek op een boom niet heel ver voor me.

De grote bonte specht, een vrouwtje (geen rood op de kop en in de nek), inspecteerde een uitgehakt nest en kroop er in. Een paar keer steekt ze haar kop nieuwsgierig naar buiten om dan het nest te verlaten.

Later die dag zag ik vanuit onze woonkamer nog een specht voorbij vliegen over de Randweg. Hij streek neer in de top van één van de jonge bomen. Eer dat ik mijn camera uit de tas had, was hij alweer verdwenen. Zelfs al woon je midden in een dorp, dan nog kun je een specht in de tuin krijgen. Hoe je een specht in je tuin lokt, lees je hier.

Grote bonte specht in een nest

De beste verrekijkers voor kinderen: