grote aalscholver scheveningen

Grote aalscholver in de Scheveningse Voorhaven

Hij werd al een tijdje gemeld, steevast op dezelfde plaats: op een steiger in de Scheveningse Voorhaven. Ik heb het over de grote aalscholver die vorige winter ook al in Scheveningen werd gezien. En omdat er gisteren ook een grote burgemeester in de Scheveningse havens was gezien, ging ik vanmorgen op expeditie naar deze kustplaats.

De grote aalscholver was gelukkig niet heel lastig om te vinden. Hij zat tussen andere aalscholvers uit te rusten op een roestige steiger. Anders dan de andere aalscholvers had de grote aalscholver twee ringen om zijn poten. Om de linkerpoot een rode ring, om de rechter een aluminium geval. Dat is heel handig, want de grote aalscholver zat minutenlang met zijn kop tussen de veren. En dan verschilt een grote aalscholver in niets van de ‘gewone’ aalscholver.

Dat laatste is trouwens verkeerd uitgedrukt, lees ik in de ANWB Vogelgids. De grote aalscholver blijkt namelijk de normale vorm te zijn en ‘onze’ aalscholver een ondersoort van de grote. Op de uiterlijke verschillen ga ik een volgende keer. Voor nu volsta ik met te noemen dat de grote aalscholver langs de Noord-Atlantische kust leeft en zijn neef in Europa en Azië en dan vooral op zoet water. Keek ik goed dan zag ik dat de grote inderdaad een stuk forser is dan de gewone.

Wil je de grote aalscholver ook zien, dan kun je dit weekend dus afreizen naar Scheveningen. Want het lijkt me sterk dat hij er vandaag voor het laatst zat. Parkeer je auto aan het einde van de Houtrustweg en wandel door het hek langs het Zuiderstrandtheater. Volg de havenkade. Op de hoek van de Derde Haven en de Voorhaven (achter het gebouw bij de bushalte) staat een roestige steiger. Daar zit de grote aalscholver tussen zijn gewone soortgenoten. Een enkele keer zit hij op de drijvende steiger. Neem je verrekijker mee, dan kun je beter zoeken naar de kenmerkende pootringen.

De grote burgemeester heb ik helaas niet gezien. Hij is vandaag ook niet gemeld vanuit Scheveningen.

Hier mijn filmpje van de grote aalscholver:

De beste reisgidsen voor natuurliefhebbers en vogelaars: