Groot geaderd witje (Aporia crataegi)




Als je een imposante en vooral wonderschone dagvlinder wilt zien, dan is het groot geaderd witje absoluut een van de kandidaten. Helaas moet je er wel de grens over. Ik meen dat Virionvallei in de Belgische Ardennen een van de beste locaties dicht bij Nederland is. Ik moest er helemaal voor naar Oostenrijk, waar mijn dochter op een zeker ogenblik riep: ‘Pap, deze hebben we nog nooit gezien!’. En dat klopt en onze verrukking was groot. Wat een schitterend schepsel.

Uiterlijk
Het groot geaderd witje doet zijn naam helemaal eer aan. Groot is deze dagvlinder. Geaderd ook en je raadt het al: en wit. De aders zijn duidelijk zichtbaar. Donker te midden van wit. En dat wit, dat lijkt wel glas-in-lood, zo doorschijnend als het ligt verzonken tussen de grijsbruine aders. In alles onderscheidt het groot geaderd witje zich van het klein geaderd koolwitje. Over het onderscheid hieronder meer.

Leefgebied
Half open landschap met struweel, houtwallen of bos. Dat is het leefgebied van het groot geaderd witje. In Nederland komt het groot geaderd witje zelden nog voor. Slechts als dwaalgast, heel zelden.

Vliegperiode
Het groot geaderd witje vliegt van mei tot en met juli.

Gelijkende soorten
Het groot geaderd witje is een unieke dagvlinder. Je herkent hem direct. Bij oppervlakkig denken zou je hem kunnen verwarren met het klein geaderd koolwitje. Maar de verschillen zijn niet moeilijk te ontdekken: het klein geaderd witje is stukken kleiner. En heeft aan de onderzijde geelgroene aders in plaats van bruingrijs.

 

Tips van visdief

dagvlinders veldgids voor Europa en noordwest afrika

nachtvlinders paul waring

veldgids dagvlinders