boerenzwaluw met klein in snavel sjaak huijer

Grauwe vliegenvanger in de Hellegatsplaten

Het viel me alles mee hoeveel vogelsoorten we gisteren nog zagen in de Hellegatsplaten. Ik ging er een beetje van uit dat de meeste vogels zich nu al wel schuil houden. Dat klopt op zichzelf wel, maar een aantal vogels hebben duidelijk nog wat zorgtaken. Zo vloog boven het pad naar vogelkijkhut De Zwartkopmeeuw een hele familie zwartkopjes. En een eindje verder was een grauwe vliegenvanger fanatiek aan het jagen. Nu en dan verdween hij in een meidoorn. Ik vermoed dat daar zijn nest verborgen zat.
Eerder al hadden Sjaak (die de foto van de boerenzwaluw met klei in de snavel maakte vanuit de hut) en ik een bruine kiekendief de dijk over zien steken, het natuurgebied in. De kaalgevreten vlakte moet een waar walhalla zijn voor roofvogels als bruine kiekendief en buizerd. En voor de zeearend, want op de vlakte graast altijd wel een aantal ganzen. Weet je wat je op die vlakte nog meer ziet? Boompieper en roodborsttapuit. Niet de meest algemene vogels in de delta. Een havik vloog over en verdween voor ons in het loof. Een koekoek zong héél erg in de verte. Toen we terug liepen moet hij in de bomen pal voor ons hebben gezeten, maar zien deden we hem niet.

In de vogelkijkhut zelf was het letterlijk een komen en gaan van boerenzwaluwen. Die waren nog bezig een tweede of derde nest aan elkaar te plakken. De witte kwikstaart broedt er in een hoekje. Een enorme klas jonge bergeenden roeide voorbij. In de verte foerageerde een kleine zilverreiger. Twee kleine plevieren joegen laag over het water. Kluten verdedigden hun nest tegen de lompe poten (correctie: benen) van de fjordenpaarden. En toen zag ik tot mijn grote verrassing ook een stel kneutjes in het gras waarvan er eentje pluizige veertjes aan het verzamelen was. Dat duidt ook al op nestbouw. Dat laatste staat op film en laat ik je nog wel zien. En tot slot wijs ik je op de goudvink waarvan ik een vrouwtje zag. Ach, en dan nog is het einde nog niet daar. Winterkoning zong uit volle borst vanuit een meidoorn met onrijpe bessen. En hoog in de lucht cirkelde een sperwer, die ik aanzag voor een torenvalk.

Er valt dus nog wel iets te zien in de natuurgebieden. En dus: verrekijker om de nek, telescoop op de schouder en camera op de heup! Neem vriend of vriendin mee en het wordt een gezellige boel.


Leestip

de 101 mooiste vogelkijkgebieden van nederland ger meestersMet De 101 mooiste vogelkijkgebieden biedt Ger Meesters ons een handig boekje met mooie vogelkijkplekken in Nederland. Wie er graag op uittrekt, vindt in deze gids gebieden met een grote kans om vogels te spotten. Dit kunnen natuurgebieden zijn, maar ook dijken, rivieroevers, plassen of parken, verspreid over heel Nederland.


 

Dan nu de grauwe vliegenvanger die ik van een heel eindje wist te filmen. Ja ja, het kan beter, ik hoor je het al denken. Maar zie het als bewijs van al het mooie dat ik hierboven even aanstipte.

De beste verrekijkers van dit moment (gerangschikt per prijsklasse):

Door Roots Magazine verkozen tot beste verrekijker in deze prijsklasse.

Laag gewicht.

Haarscherp beeld.

Ligt heerlijk in de hand.

Helder beeld, ook bij weinig licht.

Volledig multi-coated lenzen.

Relatief laag gezicht.

Waterdicht!

Haarscherp beeld.

Hoogwaardige  lenzen.

Zeer helder en scherp beeld.

Hoog gebruikscomfort.

Scherp en lichtsterk beeld.

Hoog gebruikscomfort.

Relatief lichte verrekijker.

Scherp en lichtsterk beeld.

Hoog gebruikscomfort.

Relatief lichte verrekijker.

Zéér lichtsterk.

Nagenoeg gelijkwaardig aan de absolute top, maar:

honderden euro's goedkoper!

Haarscherp beeld.

Superieure kleurneutraliteit.

Hoogwaardige technologie.

Scherp en helder beeld van rand tot rand.

Extreem breed beeld.

Zéér comfortabel.

Volgens velen de beste verrekijker van dit moment, en ook volgens de testers van Roots Magazine.

Dit model van Zeiss benadert het niveau van de Swarovski EL en ligt heerlijk in de hand, weet ik uit ervaring. Ook deze kijker levert een fabuleuze kijkervaring.

Een fantastische kijker met een geweldig contrast. Geeft meteen goed beeld, stelt gemakkelijk scherp en ligt goed in de hand.