grasmus bij de keihoogte wissenkerke sjaak huijer

Grasmus op een hek

Zo eenvoudig kan het ook nog. Een grasmus op een omheining zingt zijn eenvoudige riedel. Er staat behoorlijk wat wind rond de Inlaag Keihoogte en dus trilt de camera nu en dan. Maar de grasmus blijft zitten en trotseert de Zeeuwse wind. En de twee merkwaardige figuren met hun camera’s, gezeten op het asfalt.

We zien hem op de rug, deze grasmus. Even andersom huppen zal hij niet doen. Waarom zou hij ook? In de Inlaag Keihoogte hoorden we verder de rietzanger, kneu, putter, groenling en huiszwaluw. De foto boven dit artikel uit uiteraard van Sjaak. Steltlopers zagen we er ook, ik maakte er zelfs al een vlog over: Vlog #9. Kemphanen.

De grasmus ondertussen vloog op en streek een einde verderop weer neer op het hek. Toen we ook daar stopten, vloog hij op om in de struiken te verdwijnen. De grasmus is een algemene zangvogel in Nederland, volgens de ANWB Vogelgids. Hij is afhankelijk van ruigtes op het platteland. Een struik, een wilg en liefst ook wat hoog opstaand gras, riet of (on)kruid. Heggen zijn ideaal voor de grasmus en daarom vanaf deze plek een pleidooi voor de terugkeer van de heggen in ons landschap. Niet alleen goed voor de grasmus trouwens, maar voor tal van andere vogels en zeker voor talloze insecten.

Grasmus bij Inlaag Keihoogte

De beste vogelgidsen van dit moment: