goudvink alblasserdam

Goudvink in de vroege morgen

Is er een groter rijkdom dan goudvinken in je tuin? vraagt Achilles Cools zich af in zijn boek De goudvink. Het is de eerste zin van zijn boek en het zet meteen de toon voor de hoofdstukken die volgen. Cools is idolaat van zijn goudvinken en dat spat af van elke bladzijde. Een mooi boek in de veelgeroemde vogelserie van Atlas Contact. En de bekende vogelaar Lars Jonsson schrijft in zijn Wintervogels: ‘Er is iets magisch met de rode kleur van de goudvink.’

Welnu, ook ik ben in zeker opzicht idolaat van goudvinken. De goudvink is zo ongeveer mijn heilige graal. Ik zie ze zelden, en zie ik er eens een keer één, dan duikt de schuwe vogel vaak direct het struikgewas in. Dat overkwam me vorig jaar in de Morvan. En ook in de Hellegatsplaten lukt het me maar niet om ze voor mijn lens te krijgen. Terwijl ik ze er toch vaak wel hóór. Schuw zijn ze, behalve bij een collega van me. Zodra het heeft gesneeuwd krijgt hij goudvinken in de tuin. Dan zitten ze als kerstballen te pronken op de besneeuwde takken.
Maar o geluk en rijkdom: de laatste week worden er goudvinken gemeld in Park Huis te Kinderdijk. In mijn eigen woonplaats. En dus: vroeg uit de veren vanmorgen en op de fiets naar het park. Waar trouwens ook barmsijzen en gewone sijsjes zijn gezien, zelfs een appelvink staat in de lijst van waarnemingen. Mooie soorten om zomaar op een zaterdagmorgen te mogen begroeten.

Het duurde even, maar toen zaten ze er toch: twee goudvinken in een armzalige struik die nog wat trosjes met bessen in de aanbieding heeft. Mannetje en vrouwtje. Tegenover het bruggetje bij de volkstuintjes. Maar wat doet een begerig mens met een camera? Die stapt op de goudvinken af en doet een stap te veel. Weg goudvinken.

Gelukkig kreeg ik een herkansing, helaas op iets grotere afstand. Het mannetje keerde terug en at van de boomknoppen. Hij liet zich uitgebreid filmen.

De beste verrekijkers om vogels mee te kijken (per prijsklasse het beste model):