Zakgids Vogels van Nederland en België er

Goedkope vogelgidsen voor de beginnende vogelaar

Een verrekijker en een vogelgids, meer heb je niet nodig om vogels te kijken. Ben je een beginnende vogelaar, dan kun je soms best een beetje dol worden van de overmaat aan keuzes. En van de prijzen die soms fabelachtige hoogten bereiken. Maar hou altijd in gedachten dat vogels kijken heus niet duur hoeft te zijn, zelfs al zoek je kwaliteit. Over betaalbare verrekijkers schreef ik eerder al een artikel. Nu een artikel over goedkope vogelgidsen. Want voor een beginnende vogelaar is de duurste vogelgids niet altijd perse de beste.

Veldgidsen
De beste veldgidsen zijn vaak duur en zwaar. Ze passen nauwelijks in je rugzak en de auteurs bezigen een vorm van ingedikte taal die aandachtig lezen vereist. De kleinste details worden belicht en dat is op zichzelf natuurlijk fijn. Maar of je er al beginnende vogelaar mee geholpen bent? Iemand die voor het eerst op Engelse les gaat, laat je ook niet meteen Engelse literatuur lezen, nietwaar? Bedenk wel dat het ook voor beginnende vogelaars handig is om een veldgids als de ANWB Vogelgids van Europa of Alle vogels van Europa in huis te hebben. Dan kun je na je vogeltocht altijd nakijken wat je hebt gezien. Zeker wanneer je ook nog eens een foto van je waarneming hebt kunnen maken.

Goedkope zakgidsen
Het voordeel van goedkopere zakgidsen is dat ze stukken handzamer zijn en vaak toegankelijker geschreven. Een zakgids bespreekt weliswaar minder vogelsoorten, maar is dat erg voor een beginnende vogelaar die zijn handen vol heeft aan het leren herkennen van de meest voorkomende vogels? Ik meen van niet. Trouwens, ook ervaren vogelaars nemen vaak liever een zakgids mee in het veld. Die past immers wél in een rugzak of jaszak en weegt stukken minder. En vanwege de beperkte omvang is zo’n gids ook nog eens stukken goedkoper. En dan wordt opeens waar wat ik hierboven al aangaf: vogels kijken hoeft echt niet duur te zijn. Gelukkig maar. Maar welke goedkope vogelgidsen raad ik je nu aan? Ik geef een overzicht van de meest geliefde betaalbare vogelgidsen:

#1. Zakgids Vogels van Nederland en België

Zakgids Vogels van Nederland en België er

Al jarenlang een van de meest verkochte vogelgidsen. Ongeveer de helft goedkoper dan de ANWB Vogelgids van Europa. Duidelijke uitleg, veel plaatjes met oog voor detail. Een goed keuze.


#2. Tuinvogels op ware grootte

tuinvogels op ware grootte

Een gloednieuwe zakgids puur voor de beginnende vogelaar en voor wie de vogels in de tuin wil herkennen.


#3. Vogels in en rond de tuin

recensie Vogels in en rond de tuin helga hofmann

Ook een leuke vogelgids voor als je wilt beginnen met de vogels in je tuin.


#4. De ultieme vogelgids

recensie de ultieme vogelgids einhard bezzel

Een goede startersgids. In deze gids vind je veel foto’s en beknopte en toegankelijke omschrijvingen.


#5. Compact Gids vogels

Ook een echte instapper. Vogels kijken begint meestal in tuin of park. Dan kun je met dit eenvoudige vogelgidsje prima aan de slag. Prettig betaalbaar en ook uitgevoerd met een praktische plastic omslag.


#6. De slimste vogelgids

recensie de slimste vogelgids jan rodts

In dit rijtje verreweg de duurste vogelgids, maar wel een gids die erg in de smaak valt. Deze kloeke gids beschrijft alle regelmatige broedvogels in de Lage Landen. Per soort heel veel ruimte en aandacht. En een goed doordacht concept waardoor je de vogels in één oogopslag herkent.