Goedkope vogelgidsen voor de beginnende vogelaar
Een verrekijker en een vogelgids, meer heb je niet nodig om vogels te kijken. Ben je een beginnende vogelaar, dan kun je soms best een beetje dol worden van de overmaat aan keuzes. En van de prijzen die soms fabelachtige hoogten bereiken. Maar hou altijd in gedachten dat vogels kijken heus niet duur hoeft te zijn, zelfs al zoek je kwaliteit. Over betaalbare verrekijkers schreef ik eerder al een artikel. Nu een artikel over goedkope vogelgidsen. Want voor een beginnende vogelaar is de duurste vogelgids niet altijd perse de beste.

Veldgidsen
De beste veldgidsen zijn vaak duur en zwaar. Ze passen nauwelijks in je rugzak en de auteurs bezigen een vorm van ingedikte taal die aandachtig lezen vereist. De kleinste details worden belicht en dat is op zichzelf natuurlijk fijn. Maar of je er al beginnende vogelaar mee geholpen bent? Iemand die voor het eerst op Engelse les gaat, laat je ook niet meteen Engelse literatuur lezen, nietwaar? Bedenk wel dat het ook voor beginnende vogelaars handig is om een veldgids als de ANWB Vogelgids van Europa of Alle vogels van Europa in huis te hebben. Dan kun je na je vogeltocht altijd nakijken wat je hebt gezien. Zeker wanneer je ook nog eens een foto van je waarneming hebt kunnen maken.

Goedkope zakgidsen
Het voordeel van goedkopere zakgidsen is dat ze stukken handzamer zijn en vaak toegankelijker geschreven. Een zakgids bespreekt weliswaar minder vogelsoorten, maar is dat erg voor een beginnende vogelaar die zijn handen vol heeft aan het leren herkennen van de meest voorkomende vogels? Ik meen van niet. Trouwens, ook ervaren vogelaars nemen vaak liever een zakgids mee in het veld. Die past immers wél in een rugzak of jaszak en weegt stukken minder. En vanwege de beperkte omvang is zo’n gids ook nog eens stukken goedkoper. En dan wordt opeens waar wat ik hierboven al aangaf: vogels kijken hoeft echt niet duur te zijn. Gelukkig maar. Maar welke goedkope vogelgidsen raad ik je nu aan? Ik geef een overzicht van de meest geliefde betaalbare vogelgidsen:

#1. Nieuwe zakgids vogels

Al jarenlang een van de meest verkochte vogelgidsen. Ongeveer de helft goedkoper dan de ANWB Vogelgids van Europa. Duidelijke uitleg, veel plaatjes met oog voor detail. Een goed keuze.

 

#2. Verrassend vlakbij – Vogels

Een gloednieuwe zakgids puur voor de beginnende vogelaar. Richt zich op de meest voorkomende vogels. Bevat bovendien veel informatie over vogels kijken, bijvoorbeeld over het gebruik van een verrekijker, goede vogelgebieden etc. Bespreekt een beperkt aantal vogelsoorten.

#3. Zakgids Vogels van Nederland en België

Een volwaardige zakgids die meer dan 300 soorten bespreekt. Past in vrijwel elke jaszak. Zeer handzaam, veel plaatjes en oog voor details. De teksten zijn toegankelijk, precies zoals een vogelgids voor beginnende vogelaars moet zijn. Maar ook veel ervaren vogelaars waarderen deze vogelgids in hoge mate.

#4. Compact Gids Vogels

Dit is echt een startgidsje. Prettig betaalbaar, een beperkt aantal vogelsoorten (de meest voorkomende) en eenvoudig van opzet. De plastic hoes is een vondst. Daarmee is hij spatwaterdicht, heel handig in het veld.

#5. Compact Gids Tuinvogels

Ook een echte instapper. Vogels kijken begint meestal in tuin of park. Dan kun je met dit eenvoudige vogelgidsje prima aan de slag. Prettig betaalbaar en ook uitgevoerd met een praktische plastic omslag.