Vergroting
Wie wil vogels kijken komt niet onder de aanschaf van een verrekijker uit. Maar wat zijn nu goede verrekijkers? Je zou zeggen, hoe dichterbij de vogel, hoe beter. Dus kies voor een verrekijker die 10x vergroot. Maar zo’n sterke vergroting heeft ook nadelen in vergelijking met verrekijkers die 8x vergroten. Ze zijn bijvoorbeeld gevoeliger voor trillingen en hebben vaak een smaller gezichtsveld. Dat zijn meteen goede argumenten om juist te kiezen voor een 8x vergroting.
Zelf geef ik de voorkeur aan een 10x vergroting. Maar mijn vrouw en kinderen kijken liever door de verrekijker met 8x vergroting. De keuze voor een vergroting is dus echt een persoonlijke keuze. Hou ook rekening met de lichtgevoeligheid. Hoe groter het tweede getal, hoe beter. Een verrekijker 8×42 is lichtsterker dan een verrekijker van 8×32. Dat tweede getal staat voor de diameter van de lens. Hoe groter de lens, hoe helderder het beeld.
Goede verrekijkers: niet perse duur
Niet minder persoonlijk is de keuze voor het merk. Soms lijkt het alsof een ‘echte’ vogelaar het duurste merk om zijn hals moet hebben hangen: Swarovski of Leica. Op zichzelf geen slechte keuze als je streeft naar het beste van het beste en wanneer je beschikt over voldoende financiële middelen. Hou rekening met bedragen vanaf € 1.500. Maar eerlijk is eerlijk: dit is absoluut niet nodig. Vogels kijken hoeft niet elitair te zijn of voorbehouden aan mensen met een ruime portemonnee. Er zijn goede verrekijkers op de markt die stukken goedkoper zijn, en die bovendien uitstekend presteren.
Verrekijkers voor kinderen en voor beginnende vogelaars
Op mijn website vind je een aantal handige overzichten voor als je op zoek bent naar een goede verrekijker:
- Het overzicht de beste verrekijkers voor kinderen.
- Het overzicht de beste verrekijkers voor beginnende vogelaars.
- De beste verrekijkers om vogels te kijken en per prijsklasse het beste model.
- De aller- allerbeste lichtgewicht verrekijkers (voor wandelaars).
- De beste verrekijkers om insecten te bekijken.
Verrekijker schoonmaken
Trouwens, door je verrekijker goed te onderhouden, gaat hij natuurlijk nog veel langer mee. Je leest hier hoe je de lenzen op de juiste manier kunt schoonmaken.
Opties voor goede verrekijkers
Waarom zou ik na bovenstaand relaas nog andere opties noemen? Dat is heel simpel: zo veel hoofden, zo veel zinnen. Naast prijs en techniek is er ook nog zoiets als persoonlijke voorkeur. Ik heb daarom eens wat rondgestruind op het internet en heb verschillende testen gelezen. Wat ik wel heel belangrijk vind, is het type verrekijker. Je hebt de ouderwetse ‘porrokijkers’ (prisma’s of lenzen liggen naast elkaar) die wat logger ogen dan de ‘dakkantkijkers’ (prisma’s liggen achter elkaar). Mijn absolute voorkeur gaat uit naar een dakkantkijker. Deze zijn slank en over het algemeen makkelijker in gebruik.
Goede verrekijkers van merken die goed uit de bus komen zijn en nog betaalbaar zijn ook:
Bynolyt Stork, een aanrader voor beginnende vogelaars. Verkrijgbaar als 8×42 en 10×42.
Vortex Crossfire, verkrijgbaar in verschillende vergrotingen, waaronder 8×42 en 10×42.
De Vortex Diamondback komt in een aantal testen van verrekijkers voor beginnende vogelaars goed uit de bus. Verkrijgbaar als 8×42 en 10×42.
Het merk Kowa heeft een mooie lijn verrekijkers, beginnend met dit model voor beginnende vogelaars. Verkrijgbaar als 8×42 en 10×42.
Testen
Een keuze maken kan moeilijk zijn. Zeker wanneer je je oriënteert op internet. Vraag daarom eens aan medevogelaars welke verrekijkers zij hebben en kijk eens door hun kijker. Je zult zien: de ene kijker ligt beter in jouw handen dan de andere. Koop in geen geval een kijker van een onbekend merk of erger nog: een merkloze kijker. Ook niet wanneer je je zoon of dochter op de basisschool wil verrassen met een verrekijker.
Wil je meer lezen over absolute topkijkers, lees dan mijn reviews over de Nikon Monarch HG, de Zeiss SF, de Swarovski EL, de Leica Noctivid en de Meopta Meostar HD. Hik je tegen de prijs van deze dure modellen aan, geen nood, er zijn gelukkig nog talloze andere betaalbare modellen beschikbaar. En ben je het hoge gewicht aan je nek beu, dan kun je de aanschaf van een compacte verrekijker overwegen. Bijvoorbeeld de Swarovski CL Pocket 10×25. Bijkomend voordeel van een compacte verrekijker is dat ook de prijs vaak wat compacter is.
NB. Realiseer je bij de aanschaf dat een verrekijker bij normaal gebruik levenslang meegaat. Dat kan de hoge aanschafprijs enigszins verzachten. Op bovengenoemde modellen heb je langdurige garantie, ook een belangrijk aspect juist vanwege dat langdurige gebruik. Maar het zegt ook iets over het kwaliteitsstatement dat het merk hanteert. Ik heb me in deze opsomming beperkt tot verrekijkers met lenzen met een diameter van 42 millimeter. Hoe groter de diameter, hoe meer lichtinval, hoe helderder het beeld. Lichtgewicht kijkers hebben lenzen met een kleinere diameter, maar die kun je ‘s avonds al snel niet meer gebruiken omdat het licht dan snel dimt. De genoemde prijzen golden in mei 2015. Prijswijzigingen voorbehouden.