Gewone vinvis bij Westkapelle

Het gebeurt niet vaak en is daarom best bijzonder: een dode walvis die aanspoelt op de Nederlandse kust. Zondag 2 oktober spoelde een gewone vinvis (Balaenoptera physalus) aan op de Zeedijk bij Westkapelle. Het karkas was dagen ervoor al voor de Belgische kust gesignaleerd, maar is op de zeestroming naar het noorden gedreven waar het op het meest westelijke puntje van Walcheren strandde. Sjaak en ik waren in de buurt, en we lieten het buitenkansje om zo’n enorme walvis te bekijken niet liggen.

Verrekijkers voor elke natuurliefhebber

Op CameraNu.nl vind je een groot assortiment verrekijkers. Voor de beginnende en de gevorderde vogelaar, voor kinderen, wandelaars, fietsers, vakantiegangers, etc.

Over de gewone vinvis

Volgens de gids Zeezoogdieren van Europa komt de gewone vinvis normaal gesproken niet in de Noordzee voor. Wil je de gewone vinvis zien, dan maak je in Europa de beste kans in de Golf van Biskaje waar je hem het hele jaar kunt zien, met een piek in de maanden april tot en met oktober. Is ‘onze’ gewone vinvis misschien verdwaald en is hij op zijn trektocht van noord naar zuid misschien onverhoopt in de ondiepe Noordzee terecht gekomen en is hem dat fataal geworden? Niemand die het weet. Onderzoekers proberen de doodsoorzaak te ontdekken, maar waarschijnlijk blijft die onbekend.

De gewone vinvis bij Westkapelle had een lengte van 14 meter. Omdat volwassen exemplaren 19 tot 27 meter lang zijn, denk ik dat het een onvolwassen exemplaar was. Hij had in elk geval nog niet zijn maximale lengte bereikt. De gewone vinvis is na de blauwe vinvis de grootste walvis ter wereld. Het exemplaar bij Westkapelle lag helemaal uitgestrekt en was inderdaad imposant lang. Ik vond hem wel opvallend ‘dun’, maar dat zal wel veroorzaakt zijn doordat hij al langere tijd dood was en doordat zijn lijf op het droge inzakt. Ik moet erkennen dat in de gids Zeezoogdieren van Europa het lange lijf ook in het water een slanke indruk maakt. De Engelse naam van de gewone vinvis is trouwens: Fin Whale.

gewone vinvis bij westkapelle a
gewone vinvis bij westkapelle
gewone vinvis bij westkapelle a

Ambergris

In berichten rond de stranding van de gewone vinvis zag ik dat veel mensen zich afvragen of er ook ambrisgris in de maag kan zitten. Ambergris wordt in de darmen van een klein deel van de mannelijke potvissen gevormd. Potvissen eten inktvissen en scherpe inktvis-delen die niet verteert kunnen worden, blijven in de darmen zitten. Als reactie op die inktvis-delen vormt zich een soort cholesterol-achtige goedje rond deze delen. De ‘cholesterol-ballen’ worden steeds groter en vormen het ambergris. Echter: de gewone vinvis heeft baleinen en eet geen inktvissen. In de maag van gewone visvissen zal je dus nooit ambergris aantreffen.

Gestrande walvis melden

Of een walvis nu levend is, of dood. Groot of klein (denk aan een bruinvis), je kunt je vondst melden via walvisstrandingen.nl. Helaas zal het karkas in vrijwel alle gevallen worden geruimd. Waarom schrijf ik ‘helaas’? Het karkas van een dode walvis dient als voedsel voor heel veel andere dieren. Een experiment met een dode walvis op Rottumerplaat in de Waddenzee wees uit dat vogels niet veel met een dode walvis aan kunnen. Zelfs voor meeuwen en kraaien is de huid van de walvis te dik. Het karkas trok echter wel tientallen insecten aan die van heinde en ver werden gelokt door de sterke rottingsgeur. Vanwege de grootte van het karkas kan het jarenlang dienen als voedsel voor deze insecten. Ook de bodem rond het lijk wordt verrijkt waardoor ook de diversiteit aan planten rond het karkas toeneemt. Nu snapt ik wel héél goed waarom een dode walvis in de buurt van bebouwing wordt weggehaald, want de dode gewone vinvis stonk werkelijk uren in de wind. De sterke lijkenlucht was penetrant en bracht Sjaak bijna aan het kokhalzen. Zelf proefde ik de lucht nog urenlang in mijn mond.

Meer lezen over walvissen?

Ben je geïnteresseerd in walvissen en wil je er meer over lezen of wil je weten hoe je ze kunt herkennen, dan is de gids Zeezoogdieren van Europa een aanrader. Deze gids behandelt 41 soorten walvissen, dolfijnen en bruinvissen plus 9 soorten zeehonden die in Europa voorkomen.

Een andere natuurgids, Walvissen in Europa, beschrijft ook een groot aantal Europese zeezoogdieren. Deze gids geeft je ook praktische tips over locaties in Europa waar je goed walvissen kunt kijken. Let op: walvissen kijken doe je meestal vanaf een boot die de zee of de oceaan opvaart. Op sommige locaties kun je je geluk ook vanaf het land beproeven.

Mijn tips voor natuurbeleving

Zo beleef je de natuur nog intenser!

(héél véél keuze, in nagenoeg heel Europa!)

(voor elk budget de drie beste opties)

(voor elk budget een paar opties)

(per provincie gesorteerd)

(aantrekkelijke planten voor vogels, vlinders en andere insecten)

(lees hier mijn tips om spechten, mezen en roofvogels naar je tuin te lokken)

(mijn persoonlijke top tien)