vortex-viper-hd-8x42-verrekijker

Geschikte verrekijkers voor brildragers

CameraNU.nl

Deze week stelde iemand me de vraag naar de beste verrekijkers voor brildragers in de prijsklasse tot € 200,00. Nu wil het geval dat ik zelf sinds drie weken brildragend ben. En eerlijk gezegd: dat valt nog niet mee! Een verrekijker tegen je ogen aandrukken is iets heel anders dan een verrekijker tegen je bril aan zetten.

Vrijwel alle verrekijkers zijn tegenwoordig geschikt voor brildragers. ‘Geschikt voor brildragers’ betekent bij verrekijkers dat oogafstand voldoende is. Dit is de afstand tussen de lenzen van de verrekijker en de plek waar je ogen het beeld vormen. Voor brildragers wordt een oogstand van ten minste 1,5 centimeter aanbevolen.

De meeste verrekijkers hebben uitdraaibare oogschelpen. Dat zijn de ringen aan de voorzijde van de verrekijker. Die kun je uitdraaien om de oogstand aan te passen. Een beetje verrekijker van het type 8×42 of 10×42 heeft uitdraaibare oogschelpen. En ik meen de lichtgewicht kijkers over het algemeen ook. Bij veel verrekijkers draaien de oogschelpen in één vloeiende beweging uit. Bij andere gebeurt dat trapsgewijs. Dat laatste vind ik het meest praktisch, want dan voel je dat de oogschelpen gelijk staan. Dat is bij een vloeiende beweging niet altijd het geval, maar eerlijk gezegd heb ik nog nooit een vogelaar gezien die de linker oogschelp helemaal had uitgedraaid en de rechter oogschelp helemaal niet. Oftewel: ook bij een vloeiende beweging staan de oogschelpen over het algemeen aardig gelijk.

Dan maar een brillenkoordje

Ik kan eerlijk gezegd nog niet wennen aan door een verrekijker kijken met bril op. Ik zet mijn bril dus af. Maar ik geef toe: dan sta je dus met een bril en een verrekijker in je handen. En beide voorwerpen wil je niet laten vallen. Een verrekijker is een kostbaar kleinood, en een bril gaat bij veel mensen de waarde van een verrekijker ver te boven. Bij mij wel in elk geval. Maar met een bril én verrekijker in je handen staan kijken is ook niet heel praktisch. Ik moet daar nog eens oplossing voor vinden. Misschien moet ik tijdens het vogels kijken mijn bril gewoon niet opzetten. Gezien de kleine oogafwijkingen is dat nog mogelijk. Maar mocht je zonder bril de wereld maar vaag waarnemen, dan is dat ook geen optie. Een brillenkoordje dan maar, zoals een lezer van dit artikel suggereert? Of toch de draaibare oogschelpen van de verrekijker gebruiken? Ik heb de modellen in de laagste prijsklasse tot € 200 voor je op een rijtje gezet. Het zijn verrekijkers die gezien de prijs een goede prestatie leveren. Goede instapmodellen dus en heel geschikt voor de ‘gewone’ natuurliefhebber. Hier komen ze:

Een overzicht van geschikte verrekijkers voor brildragers: