Georganiseerde korte vogelcursussen

Vogels kijken kun je leren. Door zelf op pad te gaan. Of door mee te gaan op excursie. En wat te denken van een georganiseerde vogelcursus? SNP Natuurreizen organiseert drie kortlopende vogelcursussen voor beginnende vogelaars. In drie delen in Nederland en in drie dagen. Maar deze gespecialiseerde reisorganisatie doet nog meer. Zo kunt je ook op reis met de bekende natuurjournalist Koos Dijksterhuis. Bekijk hieronder het cursusaanbod voor beginnende vogelaars.

baardmannetjes lauwersmeer jaap deensgat

#1. Korte vogelcursus naar het Lauwersmeer

Het Lauwersmeer is een fantastisch gebied om vogels te leren kijken. In het afwisselende landschap leven ontzettend veel verschillende soorten. Waaronder natuurlijk de imposante zeearend en het sierlijke baardmannetje. Tijdens deze driedaagse vogelcursus verken je het gebied onder andere op de fiets. Vogels van weide, rietveld, water en het wad komen in grote getale aan je voorbij.

tureluur brouwersdam sjaak huijer

#2. Korte vogelcursus naar Schouwen-Duiveland

Als Zeeuw zegt ik: op naar Zeeland. En dan zeker naar het eiland Schouwen-Duiveland waar je vogelgebieden van formaat bezoekt. Plan Tureluur bijvoorbeeld, of de inlagen aan de zuidkust. Of wat te denken van de Oosterscheldekering voor de zeevogels? Een deskundige gids helpt je met het ontdekken en leren herkennen van de Zeeuwse vogels.

ransuil alblasserwaard

#3. Korte vogelcursus in de omgeving van Nijmegen

In de regio Nijmegen heb ik nog maar weinig bezocht om er vogels te kijken. Maar je hebt er schitterende natuurgebieden! De Ooijpolder is wel een van de bekendste gebieden. De uiterwaarden van de rivier de Waal herbergen massa’s steltlopers en andere watervogels. Ook bezoek je bossen in de omgeving op zoek naar de vijf spechtensoorten die er voorkomen.

drietenen kwade hoek

#4. Korte vogelreis naar Texel

Het waddeneiland Texel is door haar strategische ligging hét vogeleiland van Nederland. De natuurgebieden op het eiland zijn het leefgebied van duizenden wadvogels. En tijdens de najaarstrek dwalen er altijd weer zeldzame vogels over het eiland. Onder leiding van een deskundige vogelaar leer je het eiland kennen plus natuurlijk de vogels.

vogels kijken westerplas schiermonnikoog

#5. Korte vogelreis Schiermonnikoog

Okay, Texel is dan wel hét vogeleiland van Nederland, maar ook op de andere waddeneilanden is het uitstekend vogels kijken. Ik stel voor dat je elk jaar een ander eiland ‘doet’. Ach, en dan is Schiermonnikoog wat mij betreft één van de eerste eilanden die je bezoekt. Een verblijf op Schiermonnikoog is aan alle kanten een topervaring. Je hoort er alleen wind en zee. En vogels natuurlijk. En als je dan ook nog eens onder leiding van de bekende natuurjournalist Koos Dijksterhuis het eiland leert verkennen, dan wordt het helemaal een onvergetelijke vogelreis. Dijksterhuis schrijft dagelijks een column voor dagblad Trouw en heeft tal van aansprekende natuurboeken op zijn naam staan.