geoorde fuut hoek van sint jacob grevelingendam

Geoorde futen kijken in de Hoek van Sint-Jacob

De Hoek van Sint-Jacob, niemand die precies weet hoe dit deel van de Grevelingendam aan zijn naam komt. Maar noem je op Goeree-Overflakkee naam, dan weet iedereen welke plek je bedoelt. Nou ja, enigszins overdreven natuurlijk. Ik heb zeven jaar op het mooie eiland gewoond, en hoorde pas nadat ik het eiland had verlaten dat dit de naam is. Maar of je de naam nu kent of niet, de plek is mooi genoeg om er vogels te kijken!

In de zomer ‘loopt’ het water voor de Hoek van Sint-Jacob helemaal vol met watervogels die er komen ruien. Eenden, futen, zwanen en ganzen zie je er dan in grote getale hun veren komen wisselen. Waaronder geoorde futen, die wat mij behoren tot de mooiste futensoorten die ons land rijk is. In de zomer verandert hun broedkleed in het iets saaiere winterkleed, maar één van de meest vurige kenmerken van de geoorde fuut blijft: het indringende rode oog. Je ziet de geoorde futen vervolgens tot in april voor de Grevelingendam. En meestal in behoorlijke groepen.

Voor Sjaak en mij is de Hoek van Sint-Jacob dus één van onze vaste locaties om even halt te houden. Je kunt vanaf de parallelweg van de N59 het water goed overzien. Parkeer je auto in de berm, en hou je rustig, want de watervogels reageren vaak nogal schuw op wandelaars en al wie op de dam blijft staan. Ze vliegen massaal op en dat is niet in hun belang en ook niet in het belang van de vogelaars.

Vandaag waren we weer op de Grevelingendam en wisten we de geoorde futen van redelijk dichtbij te filmen en de fotograferen. Je ziet het in deze vlog:

Mijn tips voor natuurbeleving

Zo beleef je de natuur nog intenser!

(héél véél keuze, in nagenoeg heel Europa!)

(voor elk budget de drie beste opties)

(voor elk budget een paar opties)

(per provincie gesorteerd)

(aantrekkelijke planten voor vogels, vlinders en andere insecten)

(lees hier mijn tips om spechten, mezen en roofvogels naar je tuin te lokken)

(mijn persoonlijke top tien)