Geluidsspektakel in de Zouweboezem

Een rietgors golfde ruim twee minuten lang vlak voor me op. Hij zat pardoes op een rietpluim en zong aldoor zijn eentonige lied. Ondertussen gingen ook de omringende vogels door met zingen. Of vlogen er opeens luid gakkende grauwe ganzen over. In deze weken is geven de vogels in de Zouweboezem een geluidsspektakel weg. Snor, rietzanger, winterkoning, rietgors, fitis, tjiftjaf, groenling, in de verte een vink, af en toe een zwarte stern (afhankelijk waar je staat), en met wat geluk en goede oren een grutto. Je hoort het allemaal in dit filmpje. En heb je de smaak te pakken, ga dan de komende weken de natuur in. Bijvoorbeeld naar de Zouweboezem. Liefst vroeg in de ochtend. En wie weet hoor je er dan ook een blauwborst bij. Of een koekoek. Of een kneu en grasmus. Of natuurlijk de cetti’s zanger. Ik heb die allemaal gehoord hoor. Voor of na de opname. Maar dus niet terwijl deze rietgors glorieerde op zijn pluim:

De beste verrekijkers voor kinderen:

Voor de allerjongste kinderen licht ik er toch een verrekijker van een paar tientjes uit: de Napi verrekijker 8×21. Heel veel licht komt er niet door, maar voor overdag is het voldoende. Voor kinderen van een jaar of vier of vijf aan wie je nog geen verrekijker van tachtig euro of meer wilt uitgeven, is dit een leuk instapmodelletje. 

Dit vind ik nou echt een fraaie verrekijker voor kinderen. Vergroting van acht keer is perfect. De diameter van de lens is 42 millimeter, en dat betekent dat het met de lichtsterkte goed zit. Het gewicht is opmerkelijk laag: nog geen 300 gram en dat maakt dit model uitermate geschikt voor kinderen.

    Een heel compacte verrekijker met een gewicht van iets meer dan 400 gram. De vergroting van tien keer is wel iets gevoeliger voor trillingen, en daarom is dit model geschikt voor kinderen vanaf een jaar of tien. Maar die zullen er zeker veel plezier aan beleven!

    Een verrekijker met een gewicht van 575 gram. Een stoer model dus, voor sommige kinderen een aangenaam kenmerk. Een goed instapmodel voor wat oudere kinderen. De doorsnede van de lenzen is 42 millimeter en dat betekent dat deze verrekijker overdag goed presteert.

    Een leuke dakkantkijker voor relatief weinig geld. Een heel laag gewicht, namelijk iets meer dan 200 gram en dat verkleint de kans op trillingen doordat de verrekijker te zwaar is. Geschikt voor jongere kinderen vanaf een jaar of acht.

    Dit model is beduidend lichter dan de verrekijkers hierboven. En dat betekent een kleinere kans op vervelende trillingen. Geschikt voor kinderen vanaf acht jaar.

    Een verrekijker voor kinderen met veel kracht in de armen. Het gewicht is namelijk ruim 710 gram. Bovendien is de vergroting 10 keer en dat betekent dat deze verrekijker gevoelig is voor trillingen. Alleen geschikt voor kinderen vanaf een jaar of dertien, schat ik in.