grote trap tussen oostvoorne en brielle

Geen kleine ladder, maar een grote trap!

Naast de vuurpijlbuizerd en de ijseend had oudjaarsdag nóg meer vuurwerk voor ons in petto. Er is namelijk een grote trap neergestreken op een akker tussen Oostvoorne en Brielle. En aangezien we op oudjaarsdag toch de mist op Goeree-Overflakkee moesten ontvluchten, reden we op ons dooie gemak naar Voorne-Putten.

De grote trap broedde ooit ook in Nederland, maar is sinds 1980 uitgestorven als broedvogel. Wil je hem zien, dan moet je naar Oost-Duitsland of naar Spanje. Wat heel veel vogelaars dan ook doen, want waar grote trappen broeden, daar broeden nog veel méér bijzondere vogels. Neem nu bijvoorbeeld de Extremadura, waar je naast de grote trap ook de kleine trap kunt zien. En ontstellend veel meer andere vogels die ik nu niet ga noemen.

Nu kun je er dus eentje zien in Nederland. Hij hangt rond in de buurt van de Vleerweg bij Oostvoorne. Wij hoefden niet te raden waar je hem zien kon, want er stond al een flink aantal vogelaars hem te bewonderen. Altijd een leuk gezicht, ook voor lokale bewoners. Komt er iemand voorbij fietsen dan zie je het vraagteken op het gezicht verschijnen. Leg je hem of haar uit dat je naar een grote trap staat te kijken, dan vinden de meeste mensen dat nog leuk ook. Al helemaal wanneer ze ook even door de telescoop mogen kijken. Ik zie op waarneming.nl wel dat hij af en toe door de polder zwerft. Zie je hem niet meteen, dan even goed zoeken.

Een goede telescoop of verrekijker heb je wel nodig, want de grote trap zit ver weg op een akker. Goed zichtbaar, maar op grote afstand. Je ziet het ook aan de opname. De lucht achter de vogel trilt behoorlijk.

Hoe lang de grote trap nog op Voorne-Putten zal zitten, weet ik natuurlijk niet. Vandaag is hij nog gemeld, zag ik zojuist. Hou waarneming.nl in de gaten om te voorkomen dat je voor niets afreist. Wie nog nooit een grote trap heeft gezien, die kan nu zijn slag slaan. Plak er meteen een bezoekje aan vast aan de Brouwersdam, de Prunje of een van die andere natuurgebieden in de delta en je bent verzekerd van een leuk dagje uit.

Mijn tips voor natuurbeleving

Zo beleef je de natuur nog intenser!

(héél véél keuze, in nagenoeg heel Europa!)

(voor elk budget de drie beste opties)

(voor elk budget een paar opties)

(per provincie gesorteerd)

(aantrekkelijke planten voor vogels, vlinders en andere insecten)

(lees hier mijn tips om spechten, mezen en roofvogels naar je tuin te lokken)

(mijn persoonlijke top tien)