Het geelsprietdikkopje stond en staat nog altijd hoog op mijn verlanglijst. De reden is heel simpel: telkens wanneer ik hoop of denk een geelsprietdikkopje te zien, is het een zwartsprietdikkopje. In Noord-Italië filmde ik eindelijk mijn eerste geelsprietdikkopjes. Waarbij ik vind dat het geel op het einde van de knoppen op de voelsprieten wel erg bescheiden aanwezig is hoor. Maar op foto’s elders op internet zag ik geelsprietdikkopjes met dezelfde hoeveelheid geel. Ik hou het dus op geelsprietdikkopjes.
Uiterlijk
Het geelsprietdikkopje is een bruin dikkopje. Het onderscheidende kenmerk van het zwartsprietdikkopje is het geel op het uiteinde van de knoppen op de voelsprieten. Dat is een detail dat je in het veld vaak niet ziet. Altijd foto’s maken dus, en het liefst van heel dichtbij.
Leefgebied
Het geelsprietdikkopje kom je tegen op bloemrijke en ruige graslanden. In Nederland leeft hij in het oosten. In het westen kom je hem niet tegen en zie je alleen zwartsprietdikkopjes en grote dikkopjes.
Vliegperiode
Het geelsprietdikkopje kun je zien vliegen in de maanden mei tot en met augustus.
Gelijkende soorten
Zoals hierboven al aangegeven verwar je het geelsprietdikkopje wel heel snel met het zwartsprietdikkopje. Sterker nog, de meeste keren dat je denkt een geelsprietdikkopje te hebben gezien, blijkt het toch een zwartsprietdikkopje te zijn. Ook met het grote dikkopje kun je hem verwarren. De laatste heeft namelijk ook vaak een compleet of nagenoeg gele knop op de voelspriet. Maar die knop heeft altijd een soort van vlaggetje. En daarbij komt dat het grote dikkopje lichte vlekken op de vleugels heeft en het geelsprietdikkopje niet.